Borkai: Az olimpia nem csak sportesemény

A MOB elnöke szerint felelősen kell eljárni Budapest és Magyarország pályázatával kapcsolatban.

RZ
2015. 02. 08. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportvezető erről a Nemzeti Sport vasárnapi számában megjelent interjújában beszélt azután, hogy a MOB közgyűlése pénteken elfogadta az olimpiai bizottság és a Borkai Zsolt által felkért sport- és gazdasági szakemberekből álló Olimpiai Védnöki Testület közös, az olimpiai pályázat előkészítésére irányuló határozati javaslatát.

A MOB elnöke azt mondta, a szavazáson egyértelmű igenre számított, ugyanakkor jelezte, az olimpia nemcsak sportesemény, hanem gazdasági és társadalmi kérdés is. „Mi a társadalmi felelősségünk tudatában, az egész ország iránti felelősségérzettel tesszük meg javaslatainkat. Az olimpiarendezésről, illetve a pályázásról alapos előkészítés után felelős döntést kell hozni” – nyilatkozta Borkai, s hozzátette, ehhez van szükség a megvalósíthatósági tanulmányra és a társadalmi párbeszédre, mert mint mondta, „jó döntést így hozhat Magyarország, ez a meggyőződésünk”.

A MOB-elnök szerint csak akkor szabad pályázni, ha az gazdaságilag racionális, előnyös, és garantálható a társadalmi konszenzus. „Ha bármelyik feltétel nincs meg, tilos pályázni” – jelentette ki Borkai Zsolt, s felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi párbeszéd közös megszervezésére felkérték „az Akadémiát, az iparkamarát, a gyáriparosokat, a vállalkozók szervezetét, mindenkit, aki érdemben hozzá tud tenni a gondolathoz”.

A tornászként olimpiai bajnok sportvezető azt mondta, elvben előfordulhat, hogy Magyarország mégsem pályázik a 2024-es játékok megrendezésére, de szerinte „egyetlen küzdelembe sem szabad a vereség esélyét latolgatva belevágni”.

A MOB elnöke kitért a 2002-ben elkészült megvalósíthatósági tanulmányra, amely néhány kritikus feltétel teljesülése esetén reálisnak tartotta a budapesti olimpia gondolatát. „Az azóta eltelt 13 évben számos feltétel teljesült, elég, ha a megvalósult beruházásokra gondolunk” – mondta Borkai, s hozzátette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elfogadott Agenda 2020 reformcsomag jelentősen könnyített a feltételeken.

„A NOB úgy döntött, olcsóbb, megtérülő játékokat akar 2020 után. A gazdaságos olimpia forradalmi változás, Magyarországnak pedig történelmi esély. Az időzítés mindig fontos, most nem alaptalanul gondolhatjuk, eljött a mi időnk.”

A MOB-elnök szerint a hivatalos pályázók közé bekerülés szempontjából döntő lehet, hogy az egyes városok rendezési terve mennyiben felel meg a gazdaságos olimpia koncepciójának. „Ez a mi esélyünk. Ami eddig hátrányt jelentett, azt most a javunkra fordíthatjuk” – mondta.

Borkai Zsolt kiemelte, hogy a NOB reformja csökkenti a rendezés költségét, lehetővé teszi a helyszínek szétterítését, a többországos rendezést, elsőbbségben részesíti a fenntarthatóságot és az ideiglenes létesítményeket, ezért egy Budapest nagyságrendű város előnyt évezhet majd a kiválasztásnál.

A magyarországi olimpia társadalmi támogatottságával kapcsolatban a MOB elnöke úgy vélekedett: „Ez fontos kérdés, és az előttünk álló hónapok feladata, hogy választ kapjunk rá.” Hozzátette, tapasztalata szerint a magyar emberek szeretik a sportot, de most ennél többről van szó, ezért is kezdeményezik a társadalmi párbeszédet.

Borkai Zsolt a Budapest mellett szóló érvek felsorolásakor megemlítette az elmúlt években, számos sportágban megrendezett „minden szempontból sikeres” magyarországi világversenyeket. „Külön kiemeljük a sportlétesítményeket, a kitűnő közlekedést, az európai összehasonlításban is kiváló közbiztonságot, a terrorveszély hiányát” – tette hozzá, s azt mondta, érvelni lehet azzal is, hogy Közép-Európában még nem rendeztek nyári játékokat, ennek itt lenne az ideje. „Az egyik adunk pedig a magyarok eredményei az olimpián. A tíz legeredményesebb nemzet közül egyedül mi nem rendezhettünk még olimpiát.”

A MOB elnöke szerint „ha jól csináljuk”, az olimpia segítheti az ország felemelkedését, fejlődését, növekedni tud a gazdaság, munkahelyek jönnek létre, megépülnek utak, hidak, vasúti pályák. „Mi most azt javasoljuk: ne rettenjünk meg. Csak az a verseny nyerhető meg, amelyen elindulunk” – mondta Borkai Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.