Keményen válaszol a vádakra Hegedüs legyőzője

A Magyar Birkózó Szövetség friss vezetője tételesen cáfolja a szerinte politikai indíttatású támadásokat.

Deák Zsigmond
2015. 02. 26. 4:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Valamilyen oknál fogva nem csitulnak a kedélyek a megválasztása körül, hetek múltán is megjelennek amolyan „összefoglalók” különböző orgánumokban, amelyekben jellemzően az ellentábor szólal meg. Mire véli mindezt?
– Nevezzük nyugodtan ezeket az írásokat összefoglaló hazugságoknak. A választás dokumentumai nyilvánosak és elérhetők, az egészet az előző elnökség szervezte és készítette elő, a Hegedüs Csaba égisze alatt elfogadott alapszabály szerint zajlott, semmi olyasmi nem történt, ami ennek ellentmondott volna. A jelölőlistára kerüléshez a szavazásra jogosultak tíz százalékának ajánlása kellett, nekem ez bőven megvolt, Hegedüs valóban többet kapott, de ez nem számít. A közgyűlésen újra meg kellett erősíteni a jelölést – hozzáteszem, szerintem feleslegesen, de majd módosítjuk az alapszabályt –, ezt már megnyertem, majd a választást is 70:55-re. Igazából Hegedüshöz kötődő újságírók és szoclib hátterű hírportálok handabandáztak, minden megfelelt a törvényi előírásoknak.

– Az is, hogy a vádak szerint fideszes polgármesterek tömege voksolt a helyi klubvezetők helyett, és az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándort is más akarta „pótolni”?
– Megnéztem a jegyőzkönyvet, két polgármester voksolt, mindkettő kötődik a birkózáshoz és a települése tartja el a helyi klubot. Bárdosi Sanyi pedig nem mond igazat, hiszen két szavazati joga egyikét átruházta másra, amit nagy csinnadrattával ott helyben visszavont. Ő tudja, miért tette! Mondom még egyszer, politikai indíttatásúnak érzem az utólagos támadásokat, nem is igazán szeretnék velük foglalkozni.

– S azzal, hogy a másik oldal is felmutatott egy fideszes országgyűlési képviselőt az alelnöknek jelölt Simonka György személyében?
– Örülök, hogy említi, innen is látszik, hogy a váltás nem politikai hátterű volt. A magyar birkózócsalád úgy látta, hogy változásra van szükség a sportágban, s öt évre megválasztott elnöknek. Ezek után remélem, senki sem várja, hogy két hét alatt végezzek azzal, amire az elődömnek évtizedei voltak.

– Hegedüs Csaba gratulált önnek a megválasztásakor, de aztán később a sajtóban nehezményezte, hogy markos testőrök akarták kitessékelni a saját irodájából
– Ugyan már! Annyi történt, hogy miután megvolt a döntés, még ott a közgyűlésen bejelentettem, hogy az átadás-átvétel meggyorsítása érdekében mindenki vigye el az irodákból a személyes holmijait, ami azonban a birkózószövetség tulajdona és szükséges a működéshez, az természetesen maradjon. Azt nem akadályozhatom meg, ha valaki önként távozik, de az alkalmazottak közül senkit sem küldtem el, a birkózásért mindenkivel együtt akarok dolgozni. Arra törekszem, hogy ha előfordultak is hibák, máskor ne kövessük el azokat. Azt már korábban bejelentettük, hogy a válogatottak jól működő szakmai stábjait nem bolygatjuk, hogy megteremtsük a nyugodt felkészülést, s megőrizzük az eredményességet.

– Hogyan állnak az említett átadás-átvétellel?
– Pénzügyi, számviteli szakembereket bíztunk meg az átvilágítással, ez a munka lassan véget ér, s természetesen beszámolunk róla. Jómagam arra törekszem, hogy ne legyen semmiféle takargatnivalónk ezen a téren. Más területeken is komoly bizottságokat állítottunk fel, a szövetség honlapján elérhető az első elnökségi ülésünk jegyzőkönyve – ez a múltban nem volt jellemző –, amelyből részletesen kiderül a hosszú feladatlista.

– Az elsők egyike nyilván a közelgő szombathelyi kötöttfogású Grand Prix lebonyolítása. Hol tart a szervezés?
– Hamar kiderült, milyen szerény szintű a Magyar Nagydíj előkészítése, de szerencsére azóta találkoztam Szombathely polgármesterével, s állíthatom, hogy minden rendben lesz a versennyel, noha minden eddiginél nagyobb az érdeklődés. Remélem, a szép számú közönség részéről is így történik majd, aki eljön, nem fog csalódni.

– A válogatottak időközben átköltöztek a Nemzeti Sportcsarnok Müller Ferdinánd Edzőterméből a jóval tágasabb Körcsarnokba.
– Valóban, de azért van még mit tenni. Ez egy megörökölt projekt volt, s kiderült, hogy a létesítmény mintegy ötvenmillió forintos felújítása nem történt meg, sőt még a közbeszerzés sem ment le. Fel kell gyorsítani a folyamatokat, mert idén ősszel már olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek Las Vegasban. Emellett megpályázzuk az egyik 2016-os kvótaszerző versenyt, hogy minél kedvezőbb lehetőséget teremtsünk a riói részvételre. Úgy vélem, kulcsfontosságú az ötkarikás szereplés nemcsak a magyar birkózás, hanem az egész nemzet szempontjából. Emellett természetesen a programunkban kitűzött célokat, az életpályamodellt, az utánpótlás kiszélesítését, a létesítményhelyzet javítását is meg akarjuk, meg fogjuk valósítani.

– Akkor most már nem számít több támadásra, inkább nyugodt munkára?
– Utóbbit remélem, egyébként meg bírom a kiképzést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.