Magyar óriás forgatja fel a szupernehézsúlyt

Bernáth István Hranek Sándor keze alatt szárnyal.

Ch. Gáll András
2015. 02. 07. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni Oláh Gábor utcai sportcsarnokban az alsóbb súlycsoportok (49, 52, 56 kilogramm) meccsein még nem lehetett hazai versenyzőért izgulni, ám a folytatásban a 69 kilót leszámítva minden kategóriában szerepelt magyar. Az első a 60 kilogramm magyar bajnoka, Gálos Roland volt, aki nagyszerű meccsen, ritmusos boksszal, egyhangú pontozással győzte le a litván Edgaras Skurdelist. Később – a napi program hajrájában – a decemberi országos bajnokság döntőjében Gálostól szoros csatában vereséget szenvedő Varga Miklós is győzni tudott, simán verve a török Golceket.

A 64 kilogrammban Nyéki Georgián sérülés miatt nem tudott szorítóba lépni, Vadász András viszont igen, és emlékezetes produkciót nyújtva verte a grúz Irakli Melikisvilit. Sokak szerint Vadász volt a péntek magyar hőse. „Úgy éreztem, uralom a mérkőzést, és örülök, ha ez kívülről is így látszott” – mondta a KSI boldog öklözője.

A 75 kilós Hegyi Barna a finn Dmytro Tretjaknál bizonyult jobbnak, majd következett Harcsa Norbert (81 kg) kazah Sajmurat Kuszajnovval szembeni meccse, amely a nap legjobb összecsapása volt. A Zámbó József által edzett magyar sportoló dolgát alaposan megnehezítette, hogy egy összefejelést követően felrepedt a szemöldöke, ami kicsit megzavarta, de a második menettől egyértelműen átvette az irányítást, és remek boksszal, 2–1-es pontozással nyert. (Van, aki szerint Kuszajnov szándékosan fejelte le Harcsát.)

„Életem első olyan meccse volt, amelyet a kondíciómmal nyertem meg. Érzem a sok futóedzés és a kemény kubai edzőtáborozás hatását” – nyilatkozta Harcsa, s azt is kijelentette, hogy szemhéj-sérülése ellenére mindenképpen szorítóba szeretne lépni a döntőben.

A 60 kilóhoz hasonlóan a 81 kilogrammban is két magyar jutott döntőbe, mivel Nagy Péter nyert a lengyel Lukasz Stanioch ellen.

Nehézsúlyban (91 kg) Nagy Bencéért szoríthattak a debreceni nézők, ő 2–1-re verte az egyiptomi Ibrahim Alit. Szupernehézsúlyban pedig Bernáth István győzte le jó boksszal a szintén egyiptomi Ahmed Kasszent.

„Két hete kaptam csak meg az állandó versenyengedélyt – mondta a hatalmas termetű, valaha birkózóként induló Bernáth, aki nem is olyan régen tüdőembólián és trombózison esett át, de ma már fittyet hány a betegségekre. – Tíz kilót fogytam, most már csak 106 kilót nyomok. Célom a riói olimpia, bár addig, másfél év alatt bármi megtörténhet.”

Kovács László szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, hogy szerinte minden magyar, aki ringbe lépett, jól teljesített, de kicsit árnyalja a képet, hogy többen megsérültek. Harcsa Norbertet a kórházban kellett ellátni, akárcsak Varga Miklóst, akinek ugyancsak felrepedt a szemöldöke. Nagy Péter szintén szemsérüléssel bajlódik, Hegyi Barnának pedig a kezét kellett megröntgenezni, s kiderült, hogy szombaton semmiképpen nem bokszolhat. A szakvezető szerint a nap legjobb teljesítményét Harcsa Norbert és Gálos Roland nyújtotta, de kiemelte Bernáth István és Vadász András produkcióját is.

A világ egyik legrangosabb amatőr bokszviadalának döntői szombat 15 órakor kezdődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.