Magyarországé a 2017-es vizes-vb, a 2021-est elvesztettük

Orbán Viktor nagy bejelentése alkalmával derült ki, hogy voltaképp a 2021-es budapesti vb jön előrébb 4 évvel.

BuL
2015. 03. 11. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a bejelentések alkalmával elmondta, hogy külön munkacsoport alakult a rendezés szervezésére, Magyarország történetében a legnagyobb sportesemény lesz a 2017-es FINA-világbajnokság.

A FINA ügyvezetője, Cornel Marculescu elmondta, Magyarország két héttel a guadalajarai visszalépés után jelezte, megrendezné az eseményt, a FINA vezérkara pedig példás gyorsasággal döntött a helyszínváltozásról.

Az idei világbajnokságnak az oroszországi Kazany, a 2019-esnek a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. A 2021-es vb-re – melynek rendezési jogát korábban elnyerte Budapest – új pályázatot írnak ki.

Ismert, Mexikó, illetve Guadalajara visszalépett a 2017-es vizes-világbajnokság rendezésétől, mivel a vb 100 millió dollárra kalkulált költségvetéséhez az állam nem biztosította a fedezetet. A kérdés innentől az volt: ki lépjen Guadalajara helyére? Budapest eredetileg 2021-ben lett volna vb-házigazda, és akár a 2024-es olimpiai kandidálásra is jótékony hatással lett volna, ha beugróként mi adunk otthont a rangos sportvilágeseménynek. A mostani döntéssel tehát elméletileg lehetséges, hogy Gyurta Dániel vagy Hosszú Katinka hazai vb-n úszhat 2017-ben.

Hogy milyen anyagi, szervezési, sportszakmai szempontok szóltak a budapesti rendezés ellen, illetve mellett, arról itt írtunk korábban. Arról is írtunk, milyen hatással lehetne az esetleges budapesti (gazdaságos) olimpiarendezésre az, ha ekkora szívességet tennénk beugróként a FINA-nak, vagyis a nemzetközi szövetségnek. Ismert az is, az olimpia házigazdájáról közvetlenül a 2017-es úszó-vb után döntene a NOB.

A lakosság hatvan százaléka támogatná egyébként az olimpia megrendezését is.

Gyárfás Tamás magyar úszószövetségi vezető így nyilatkozott korábban: „Hosszú Katinka, Gyurta Dani, Cseh László, Bernek Péter, vagy a nyílt vízi úszóink, Risztov Éva, Olasz Anna, a többi úszócsillag csúcsformája, a vízilabda-válogatottak nagy ereje; az addigra felépülő új csodálatos uszoda Jelentős szempont a napirenden lévő olimpiai pályázat is, hiszen ha Budapest 2017 júliusában egy ilyen szintű, az egész világ figyelmét kiváltó eseményen remekel, az komoly tényező lehet a 2017 szeptemberi NOB-döntéskor.” Gyárfás amiatt óvatosságra intett, hogy van még számos szempont egy ilyen esemény megrendezésekor, minden tényező figyelembevételével lehet csak jó döntést hozni a beugrásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.