Vívóink fájdalma: csak három a magyar kislány

A budapesti párbajtőr-Grand Prix-n csak Révész Julianna és Budai Dorina csatlakozott a kiemelt Szász Emeséhez.

2015. 03. 21. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budai MOM Sportban  a férfiaknál rekordlétszámú mezőny jött össze, 296-an neveztek, és a világranglista első huszonkilenc helyezettje itt van Budapesten. A rangsor 11. helyét elfoglaló, tavaly egyéni Eb-címet szerzett Rédli András megúszta a pénteki selejtezőt, hiszen a legjobb tizenhat helyből főtáblás, s a 64 közé pénteken még Imre Géza és Berta Dániel is beküzdötte magát. Ez jó hír, az viszont nem, hogy az előcsatározások során tizenhét pengeforgatónk vérzett el, köztük a 2013-as budapesti vb-n aranyérmes csapatunkból Boczkó Gábor és Szényi Péter is. Vasárnap a 32 közé jutásért Berta kifogta a világranglistán második francia Robeirit, ebben az asszóban enyhén szólva sem nekünk áll a zászló, a mi fiúnk a 274. S ha első hallásra meglepő is, Imre (43.) is hátrébb áll a rangsorban, mint a finn Vuorinen (18.). Rédlinek viszont mindenképpen oktatnia illene a zöldfülű, csupán 17 esztendős német Braunt (280).

A női mezőny „csak” 219 indulót számlál, s itt jó ránézni a világranglistára, hiszen Szász Emese neve van legfelül. Vb-ezüstérmesünk azonban könyökműtét után tér vissza, december óta nem vívott éles asszót, így izgulhatunk, hogyan rázódik vissza a kerékvágásba. A hölgyek szombati selejtezőjében Révész Julianna (46., nyitóképünkön) a csoportjában mind a hat asszóját megnyerte, s a „jutalma” az lett, hogy egyből felkerült a főtáblára Szász mellé. További kilenc versenyzőnknek sem kellett már többet vívnia, de nekik azért nem, mert őket alaposan elpáholták, és kiestek Ám tizenegy vívónőnk még állva maradt, akiknek az egyenes kieséses folytatásban további két asszót kellett volna nyerniük a főtáblára kerüléshez. Ez sajnos csak Budai Dorinának (111.) sikerült – ennél bizony jobb végjátékra számítottunk –, így vasárnap a férfiaknál és a nőknél egyaránt három versenyzőnk adhatja a tusokat a főtáblán a MOM Sportban. Szász az orosz Kocsnyeva (37.), Révész az argentin Di Tella (39.), Budai az olasz Navarria (17.) ellen lép pástra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.