Anna Csodaországban: arany és ezüst az óceánban

Vasárnap legyőzte szombati legyőzőjét.

Ch. Gáll András
2015. 04. 19. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remekül kezdte az idényt Olasz Anna: az Egyesült Államokban tanuló klasszis előbb második, majd első lett a FINA nyílt vízi maratoni világkupa-sorozat új-kaledóniai állomásán, Noumeában, ahol a hatalmas szél és az olykor kétméteres hullámok komoly kihívás elé állították a versenyzőket.

Edzője, Gellért Gábor beszámolója szerint a levegő és a víz hőmérséklete ideális volt, ugyanakkor a Franciaországhoz tartozó Csendes-óceániai szigetek mellett elég komoly szélben kellett úszniuk szombaton a világkupa-sorozat 3. állomásán rajthoz állóknak: a 30–35km/h-s állandó szélsebességet időnként 50 km/h-s lökések „színesítették”. A mezőnyben megannyi „hazai” volt, a franciáknak ugyanis ez a viadal volt a világbajnoki válogatójuk, így motiváltságuk is más volt, mint a többi indulóé.

Végül Olasz Anna volt az egyetlen, aki komolyan bele tudott szólni a francia hölgyek igencsak éles versengésébe, továbbá aki meg tudott küzdeni a szél által korbácsolt, olykor kétméteres hullámokkal. Az 5 km után kettészakadó mezőnyben végig az élbolyban haladt, és végül csupán Aurélie Muller tudta megelőzni, aki régóta a gallok legjobbjának számít nemzetközi szinten. Kettejük között 27 másodperc volt a
különbség.

Anna a verseny után azt mondta: „Ez szörnyen nehéz volt, még életemben nem úsztam ilyen nehéz pályán. Ez még az eddigi legdurvább versenyen is túltett, pedig azt hittem, a 2012-es piombinói Európa-bajnokság szeles-hullámos pályájánál nem lehet rosszabb. Mindenesetre alig várom, hogy szombaton is úszhassak a francia nyílt bajnokság öt kilométeres számában, mert akármilyen nehéz ilyen körülmények között
úszni, nagyon fontos tapasztalatszerzés szempontjából.”

Edzője, Gellért Gábor először is – szokásához híven – örült, hogy Anna még éhes az újabb úszásra („ennél jobb edzés nincs”), majd hozzátette: kifejezetten jó, hogy ilyen hullámok között kellett helytállnia versenyzőjének. „Hasonló vár ránk az első, a magyar úszók számára kiírt vb-válogatón, a mexikói Cozumelben esedékes vk-n, továbbá a hírek szerint a riói olimpia helyszíne is ebbe a kategóriába tartozik.”

A szakember egyébként kint marad úszójával az Államokban, és a május 2-ai mexikói vk-ig együtt készülnek, majd a felkészülés itthon folytatódik immár. Ennél jobb forgatókönyv momentán nem létezik: Anna ugyanis az elmúlt héten szinte egyedül edzett, miután az arizonai csapat leszerepelt az egyetemi bajnokságon, és a
vezetőedzőt azonnali hatállyal kirúgták. „Egyetlen segédedző maradt a csapat mellett, vele egyeztettem e-mailben a terveket, de szerencsére egy hét nem a világ, nagy baj nem történhet azzal, aki edzeni akar” – mondta Gellért Gábor, aki a tőle megszokott módon azért viccesen hozzátette: „Egyébként meg nem kell ide edző. Úszni kell – tudsz, tudsz, nem tudsz, nem tudsz...”

A szegedi tréner mindazonáltal örömmel látta, hogy Anna az első amerikai év végén kiváló állapotban van, és így vág neki az olimpiai kvalifikáció miatt kiemelten fontos vb-felkészülésnek. „Jó formában van, nagyon motivált, jó kedélyű. Egyszóval, nagyon rendben van – de dolgozik is érte, nem is keveset.”

Annát és a többi magyar kiválóságot, így az olimpiai bajnok Risztov Évát itthon is láthatjuk versenyezni, hiszen június 20-án Balatonfüredre érkezik a világkupa-sorozat – ez, a magyar úszás napja rendezvénysorozatának keretében megrendezett viadal lesz a második felvonása a vb-válogatónak.

A FINA világkupa-sorozatában, 10 km-en szerzett második helye után 5 km-en már győzött Olasz Anna Új-Kaledóniában. A francia nyílt vízi bajnokság keretében rendezett viadalon az előző napihoz képest valamelyest nyugodtabb körülmények között úszhattak a versenyzők a Csendes-óceánban, csupán 25 
kilométeres szél „fújdogált” Gellért Gábor szövetségi kapitány beszámolója szerint. A kétkörös viadalon Olasz Anna már féltávnál 35 másodperces előnyre tett szert, a második körben pedig még növelte is a különbséget előző napi legyőzőjével, a francia Aurélie Mullerrel szemben, akinél végül 55 másodperccel előbb ért a célba.

Anna legközelebb a május 2-ai, mexikói VK-viadalon áll rajthoz, amely a magyar vb-válogató első felvonása. A második a június 20-ai, balatonfüredi Világkupa-verseny, a Magyar Úszás Napja keretében.

FINA nyílt vízi maratoni világkupa-sorozat

3. állomás: Noumea (Új-Kaledónia)

Nők, 10 km:

1. Aurélia Muller (francia) 2:09:18.70 óra, 2. Olasz Anna 2:09:45.80, 3. Coralie Codevelle (francia) 2:10:27.00

Francia nyílt vízi bajnokság

Nők, 5km:

1. Olasz Anna 58:19.70, 2. Aurélia Muller (francia) 59:14.40, 3. Adelina Furst (francia) 59:16.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.