Bekopogtattunk az A csoport ajtaján

Harmincnyolc év után ismét legyőztük Olaszországot tétmérkőzésen.

2015. 04. 22. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemelegítésként Kazahsztán 7–2-re megverte Japánt, ami pusztán papírforma, mégis megnyugodhattunk, nem éppen most történt meglepetés. A kazahok ugyanis várhatóan átszaladnak a mezőnyön, nekünk azonban nem csak fel-, hanem lefelé is illik figyelnünk. Részletekbe bocsátkozni az olaszok elleni meccs előtt viszont fölösleges volt.

Két fontos változás történt a magyar csapatban a hétfői, kazahok elleni mérkőzéshez képest. Sofron István letöltötte a büntetését, s elfoglalta a helyét az első sorban Sarauer és Kóger oldalán, továbbá Rajna Miklós kezdett a kapuban. A Fehérvár hálóőre Japán ellen összességében jól teljesített, Kazahsztán ellen a kapitány, nem kizárt, „feláldozta” Bálizs Bencét.

Sofron, ahogy vártuk tőle, nagyon elszántan kezdett, az ő nevéhez fűződött az első magyar helyzet. Szerencsére az első magyar gólra sem kellett sokat várni. A 11. percben a mieink kerültek emberelőnybe, a jól megjáratott korongot Frank Banham vágta rá iszonyatos erővel. Hivatalosan Kógernek adták a találatot, de ki bánja, lényeg, hogy vezettünk. A 2011-es és 2013-as vb-meccsen ez nem adatott meg. Sőt, az első harmadot 2–0-s vezetéssel zártuk, mert a 18. percben Nagy Krisztián bulizott jól, s Magosi kapásból a hosszú felsőbe bombázott. S nem a szerencse pártolt a magyar válogatott mellé, a kétgólos előny teljesen megszolgált volt, a magyarok gyorsabbak, technikásabbak voltak, többet lőttek kapura (6:1).

A folytatásban az olaszok fokozták a tempót, többször értek a magyar kapu elé – ami persze az első harmadhoz képest nem bravúr –, ám nem tudtak fölénybe kerülni. A legnagyobb helyzetet a 34. percben hagyták ki az olaszok, Banham adta el a korongot, ketten is megugrottak, sehol egy védő, de Anton Bernard elügyetlenkedte a ziccert. A nagy rohanásban, olykor kapkodásban nem esett gól, ami nekünk kedvezett.

A 44. percben a levegőbe csaptunk: megvan! Sofron csalta a távolságot keresztbe korcsolyázva, majd kihasználva, hogy Kóger takarja a kapust, védhetetlenül lőtt a hálóba. Két perc múlva jött a szépítés, majd elszórakoztunk egy kettős fórt, de a meccs képe alapján semmi okunk nem volt az izgalomra. Az utolsó percben az üres kapuba emelve Vas Márton állította be a 4–1-es végeredményt.

A kiesés ezzel végleg lekerült a napirendről, s immár nem lehetőség, hanem cél a feljutás.

 

Divízió I/A-s vb, a 3. forduló eredményei:
Magyarország–Olaszország 4-1, gól: Kóger (11.), Magosi (18.), Sofron (44.), Vas M. (60.), illetve Egger (46.)
Kazahsztán–Japán 7-2
Lengyelország–Ukrajna 3-2

Az állás: 1. Kazahsztán 9 pont, 2. Lengyelország 6 (6-4), 3. Magyarország 6 (8-8), 4. Olaszország 5, 5. Ukrajna 1, 6. Japán 0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.