Dietetikussal fogyaszt a világ- és Európa-bajnok

Bácsi Péter tavaly minden megnyert a kötöttfogású birkózók 80 kilójában, de most az olimpia miatt fogyaszt.

Deák Zsigmond
2015. 04. 25. 2:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ljubomir Ivanovic Gedza – van-e, ki e nevet nem ismeri? Bizonyára bőven akad. A világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter nem gondolkodott sokat: „Úgy rémlik, egy kiváló jugoszláv birkózó és edző a régmúltból.” Valóban, különben nem nevezték volna el az olimpiai, vb- és Eb-érmesek legendás mesteréről az idén immár 29. alkalommal megrendezendő belgrádi nemzetközi kötöttfogású-emlékversenyt. Erre a Ferencváros 31 éves klasszisa hosszú évek elteltével újra lefogy 75, pontosabban az engedménynek köszönhetően 77 kilóra, hiszen ez a kategória szerepel jövőre a riói olimpián, amelyet a szeptemberi Las Vegas-i kvalifikációs világbajnokságon már megcélozna.

– Indult már valaha ezen a patinás belgrádi viadalon? – kérdeztük a tavaly 80 kilóban minden komoly világversenyt megnyerő Bácsit.
– Hogyne, egyszer vagy kétszer, még jó régen. Közepesen erős mezőny szokott összejönni, már ha közepesnek számít, hogy az oroszok általában az első csapatukkal szerepelnek. Az irániak és a törökök ki szokták hagyni, a környékbeliek, pláne a szláv országok, nem. Mi a felkészülés e szakaszában ritkábban indulunk rajta, de most kapóra jön tesztnek.

– Valóban, hiszen lesz az újbóli fogyasztása első igazi próbája. Hogyan érzi magát testileg, lelkileg két héttel a megméretés előtt?
– Köszönöm szépen, összességében jó állapotban vagyok. Már most szépen hozom lefelé a testtömegemet, vigyázva, hogy megmaradjon az erőm. Régen fogytam le idáig, de nem aggódom, ebből a szempontból direkt jó, hogy az utóbbi időben nem zsigereltem ki a szervezetemet, hanem feltöltöttem.

– A hazai birkózószövetség hírlevele szerint dietetikus segítségét is igénybe veszi. Tényleg segít? Azért is kérdezem, mert annak idején kiváló bunyósunk, Erdei „Madár” Zsolt amatőrként itthon borzasztó nehezen hozta a kategóriája felső határát, évekkel később, profiként német szakember tanácsait követve viszont simán.
– Kérdés, hogy mit evett itthon.

– Hát, az édesanyja főztjét, töltött káposztát, ilyesmit
– Na ez az. Ebben az esetben valóban nagy eredményt érhet el a dietetikus, bár csodát nem kell várni tőle, főképp hogy az én étrendem eleve visszafogottabb volt. Nem is nagyon nyúltak hozzá, de például csökkentették a zsírbevitelt, persze ne a pörköltszaftos kenyér tiltására gondoljunk, hanem mondjuk arra, hogy a rántott húst ne olajban, hanem zsiradék nélkül a mikróban vagy a sütőben süssük meg. Szerintem a testzsíromból sokat már nem tudnék lefaragni.

– Mivel lenne elégedett Belgrádban?
– Minden versenyen arra törekszem, hogy nyerjek, most az is fontos, hogy jól érezzem magam. Az biztos, hogy a Magyar Nagydíjhoz hasonlóan a felkészülésnek ebben a szakaszában nem leszek csúcsformában, azt a vb-re tartogatom.

– Akad a válogatottban egy jó 75 kilós, az Eb-ötödik Szabó László. Róla mi a véleménye?
– Az eredményei önmagukért beszélnek, tehetséges birkózó, előtte a jövő.

– De Bácsi Péteré a jelen?
– Ezt szeretném bizonyítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.