Dokovic megkapta a sportolók Oscar-díját

A férfiaknál a világelső teniszező, Novak Dokovic, a nőknél pedig az etióp futó, Genzebe Dibaba lett – mint 2014 legjobb sportolója – a Laureus-díj kitüntetettje.

TK
2015. 04. 15. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportolói Oscar-díjként számon tartott elismerés gazdáinak névsorát szerdán tették közzé a kínai Sanghajban, ahol külön ünnepség keretében immár 16. alkalommal osztották ki a díjakat. Idén is az ismert kategóriákban hirdettek végeredményt, vagyis – a sportakadémia csaknem félszáz tagjának döntése alapján – az előző esztendő legjobb férfi és női sportolója, illetve csapata mellett díjazták az év felfedezettjét, legnagyobb visszatérőjét, legjobb extrémsportolóját és elismerést kapott a fogyatékkal élő versenyzők legjobbika is.

A szerb teniszező tavaly hetedik Grand Slam-diadalát aratta, amikor a wimbledoni fináléban felülmúlta a svájci Roger Federert, illetve 2014-ben vette át a vezetést a világranglistán a spanyol Rafael Nadaltól. Dokovicnak azóta a 8. GS-trófeája is megvan, ugyanis idén januárban Melbourne-ben is győzött.

Dibaba azzal érdemelte ki az elismerést, hogy két hét leforgása alatt három világcsúcsot állított fel különböző távokon: fedett pályán az 1500 és 3000 méter mellett két mérföldön is minden idők legjobb eredményét érte el tavaly februárban.

A csapatok között a labdarúgó-világbajnokságon győztes német válogatott kapta a kitüntető címet. A Nationalelf az elődöntőben 7-1-re múlta felül a házigazda brazil együttest, míg a fináléban hosszabbításban Mario Götze találatával 1-0-ra győzte le Argentína gárdáját megszerezve ezzel története negyedik vb-címét.

Az év felfedezettje az ausztrál Daniel Ricciardo lett, aki harmadikként zárt a Formula–1 autós gyorsasági világbajnokságon.

A legnagyobb visszatérőnek pedig Schalk Burger dél-afrikai rögbist választották. A fogyatékos sportolóknál az amerikai Tatyana McFadden, az extrémsportok művelői közül pedig a szintén amerikai Alan Eustace győzött.

Két visszavonult kínai sportoló, a teniszező Li Na és a kosárlabdázó Jao Ming pedig különdíjat vehetett át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.