Egy hétre megőrül Kína

A négy és fél millió lakosú Szucsouban vasárnap kezdődik az asztalitenisz 53. egyéni világbajnoksága.

FT
2015. 04. 21. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vb-n a magyar színeket az eredeti tervekkel ellentétben hét helyett csak hat játékos képviseli. A férfiaknál Pattantyús Ádám (90. a világranglistán), Kosiba Dániel (108.), Jakab János (119.) és Lakatos Tamás (208.), a nőknél Póta Georgina (17.) és Pergel Szandra (136.). Madarász Dóra mandulaműtétje miatt nem vehet részt a vb-n. A férfikülönítményt két edző, Aranyosi Péter és Somosi Miklós, a nőit egy, Téglás Péter kíséri el Kínába. Férfipárosban Lakatos Pattantyússal, Jakab pedig Kosibával indul el, vegyes párosban a Kosiba, Póta és a Jakab, Pergel duóért szoríthatunk, míg női párosban Póta a román Elizabeta Samara oldalán próbál szerencsét. (Nyitóképünkön Pergel Szandra és Póta Georgina.)

Az érmek nagy része borítékolhatóan ezúttal is ázsiai versenyzők nyakába kerül majd. Jól jelzi az erőviszonyokat, hogy női egyesben például a 15. helyen kiemelt Póta Georgina a legmagasabban rangsorolt európai születésű játékos, az előtte lévők közül csak a 10. kiemelt Liu Jia képviseli az öreg kontinenst, aki ugyan Kínában látta meg a napvilágot, osztrák színekben játszik. A nőknél a világranglista első nyolc, a férfiaknál a világranglista első tíz helyezettje elindul jelen állás szerint, a mezőny tehát bombaerős lesz mindkét nemnél.

Férfiegyesben az osztrák Werner Schlager 2003-as diadala óta csak kínai játékos diadalmaskodott, női egyesben 1995 óta tart a kínaiak egyeduralma, ám ennél is megdöbbentőbb, hogy utóbbi versenyszámot a román Angelica Rozeanu 1955-ös sikere óta csak ázsiaiak nyerték meg.

Az asztalitenisz Kínában nemzeti sportnak számít, így nem kell attól tartani, hogy kongó csarnokban rendezik meg a vb-t. Két héttel a torna kezdete előtt már nem lehetett jegyet kapni a nyitónapra, a május 1-jei és május 3-ai délutáni programra, valamint az egész május 2-ai játéknapra. Szerencsére az sem marad le az eseményekről, aki nem tud a helyszínen tartózkodni – vagyunk így néhányan –, hiszen a televíziós közvetítésnek köszönhetően 169 országban lesznek láthatók a világbajnokság mérkőzései. Az előrejelzések szerint a szucsoui vb lesz minden idők legnézettebb asztalitenisz-eseménye.

A meccseket a Double Happiness által gyártott asztalokon rendezik meg, amelyek sárga, boltív alakú lábakon állnak, rajtuk a 2013-as párizsi vb-n is látott lila lappal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.