Fél lábbal nyerték meg a tornászok Eb-válogatóját

Eldőlt, hogy Makra Noémi, Honti Kitti, Dévai Boglárka és Horváth Enikő szerepelhet a franciaországi Eb-n.

2015. 04. 02. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc ország tornásznőit felvonultató Matolay Elek-emlékversenyen a százhalombattai Városi Szabadidő Központban csütörtökön rendezték meg a felnőttek egyéni összetett viadalát. Az aranyérmet Divéky Luca szerezte meg két KSI-s klubtársa, Honti Kitti és Al-Salty Dália előtt. Az Eb-csapatba azonban a trióból csak Honti került be, mert a montpellier-i repülőjegyekért speciális pontverseny zajlott. A férfiakhoz hasonlóan itt is helyezési pontokat kaptak a versenyzők a szerenkénti eredményeik alapján, továbbá előre választható volt egy szer helyezési pontjának duplázása vagy az egyéni összetett helyezési pontja. A lefektetett válogatási szisztéma alapján a győztes automatikusan tagja lett a csapatnak, míg három főt Draskóczy Imre szövetségi kapitány jelölt.

S Makra Noémi úgy is megszerezte az első helyet, hogy a fájós lába miatt talajon nem indult. Amúgy esetében már ez is előrelépés volt, s mutatta, hogy gyógyulófélben van, mert a múlt hét végén a szerenkénti országos bajnokságon csak a felemás korlátra tudott felkapaszkodni. Most a „pontverseny” megnyerésével ő lett az egyedüli biztos utazó Montpellier-be, a hozzá csatlakozó három fő a kapitány döntése értelmében Honti Kitti, Dévai Boglárka és Horváth Enikő. Négy szer alapján tehát Divéky Luca hiába gyűjtötte a legtöbb pontot, az Eb-re nem megy, mert a szakvezetés szerint a többiek egy-egy szeren versenyképesebbek lehetnek.

„Montpellier-ben nem lesz csapatverseny, ezért úgy döntöttünk, hogy az Eb-n megadjuk a lehetőséget a fiataloknak, akik esetleg egy-egy szeren fináléba kerülhetnek. Így Dévai Boglárkának és Horváth Enikőnek is van erős szere. S majd júniusban a bakui Európai Játékokon állunk ki azokkal a tornászokkal, akik az egyéni összetettben jobbak, hiszen ott csapatban is eredményt hirdetnek. S az Eb-n az egyéni, valamint a bakui csapatverseny eredményei alapján leszűrhetjük, hogy az év legfontosabb eseményére, a világbajnokságra milyen felállásban utazzunk” – indokolt Draskóczy Imre.  

A szerbajnokságon három aranyat szerző s a cottbusi Világkupán felemás korláton negyedik Böczögő Dorina ezúttal éppen a legjobb szerén rontott, de nem emiatt maradt ki az Eb-csapatból.

„Imre bácsival és Petya bácsival (edzője, Petrovszky Pál – a szerk.) abban maradtunk, hogy a vb előtt túl sok lenne nekem még három másik világverseny, hiszen a bakui Európai Játékokra és az Universiadéra is készülök” – mondta el a békéscsabai tornásznő, s tényleg csak a korlátgyakorlata miatt volt bosszús. De amiatt nagyon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.