Férfiszeszély: kalandvágyból itthon maradni

Válogatott kajak-kenusaink hazatértek a melegvízi edzőtáborokból és itthon készülnek az idényre. Vasbányai Henriket és Mike Róbertet leszámítva. Világ- és Európa-bajnok kenusaink ugyanis el sem utaztak. Csakúgy mint az előző három évben, a Ráckevei-Dunán vészelték át a tél végét, de nem anyagi, takarékossági, hanem szakmai megfontolások alapján.

2015. 04. 15. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A melegvízi edzőtábor fontosságáról mint a felkészülés nélkülözhetetlen eleméről szakmai értekezések sora születik. Erre önök idén már harmadszorra maradtak itthon. Csak nem spórolnak? – kérdeztük Mikét.
– Nem, úgy ítéljük meg, hogy azt a munkát, amit február végén, márciusban kell elvégezni, azt itthon is el lehet. Épp az imént beszéltem Vajda Attilával, aki elmesélte, hogy Portugáliában az utolsó héten csupán 7 fok volt, ugyanúgy nyakig beöltözve kellett evezni. Áprilisban még a hazai időjárás is kellően szeszélyes ahhoz, hogy a hűvös napokat sehogy se lehessen kikerülni. Sőt még rosszabb is a melegből visszacsöppenni az itthoni hidegbe, mintha valaki végig idehaza lapátol. Arról már nem is beszélve, hogy külföldön, pláne a tengerentúlon, nem evezhetnénk a saját hajóinkban.

– Tehát nagyobb kockázatot jelent elutazni, fejest ugrani az ismeretlenbe, mint idehaza dacolni az elemekkel?

– Nem így fogalmaznék, egyszerűen fölösleges. Nekem nem hiányzik, hogy külföldön a reggeli után visszamenjek ejtőzni a szobámba, s két edzés között is csak arra várjak, hogy teljen az idő. Családom, gyerekem van, de itthon különben is jobban be tudom osztani az időmet. Február 25-én szálltunk vízre, azóta rossz időjárás miatt egyetlen edzést kellett kihagynunk, azt gondolom, ez meggyőző érv.

– S hogy halad a felkészülése? Télen arról lehetett hallani, hogy a felmérők alapján csúcsformában van.
– Igen, 3710 métert futottam a Cooper-teszten. Az öttusázó Kasza Róbert szomszédom, már-már kikérte magának ezt az eredményt, mondván, szinte jobban futok, mint az öttusázók.

– S ha még nem lenne tíz kiló súlyfölöslege
– Ezt hogy érti?

– A futáshoz szükségtelen izomtömeg, amit cipelnie kell.
– Mi, kajak-kenusok természetesen nem így gondolkozunk, éppen erre a munkára fogható izomtömegre van szükségünk. Ám a téli felkészülés, az úszás, a futás, az erősítés jelentőségét nem szabad misztifikálni, úgyis minden a vízen dől el.

– Egyezik a terveikkel, hogy az Európa-bajnokság helyett az Európai Játékokra utaznak?
– Jobb lenne az Eb mellett. Engem még most is bánt kicsit, hogy nincs esélyem megvédeni a címünket.

– S csakis a világbajnokságra készülnek, vagy a válogatóra is kell időzíteni a formát?
– Amíg idehaza kell válogatóznunk, nem tehetjük meg, hogy ne készüljünk rá. Nem szabad lebecsülni a hazai mezőnyt. Persze a vb-n kellene hozni a csúcsformát.

– Jó, hogy csak jövőre lesz az olimpia, vagy már az idén nekivágna?
– Jobb lenne már az idén az olimpiára készülni, de nincs más választásunk, ezt az egy évet még kivárjuk.

– Mindenképpen együtt, párosban?
– Igen, őrültség lenne felrúgni a párost. Kísérletezni ráérünk utána is.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.