Jönnek a kazahok: orosz jégkorong, orosz vodka

Ma 13.00-tól Kazahsztán lesz a magyar válogatott ellenfele a Krakkóban zajló divízió I/A jégkorong-világbajnokságon. Az a Kazahsztán, amely ellen a magyar hoki története egyik legnagyobb, ám pürrhoszi diadalát aratta két évvel ezelőtt Budapesten.

Novák Miklós (Krakkó)
2015. 04. 20. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott első meccsén nagy küzdelemben gyűrte le Japánt 4-2-re. Ami után a csapat vezéregyénisége, Frank Banham azt emelte ki, fontos, hogy több időnk lesz pihenni, mint a kazahoknak. A tézise sajnos csak elméletben tűnt igaznak. A kazahok vasárnap utánunk, 16.30-tól játszottak az ukránokkal, ám helyesebb lenne úgy fogalmazni: játszadoztak az ukránokkal.

Legalább osztálynyi volt a különbség a két csapat között, amit az 5-2-es végeredmény talán ki sem fejez elég pontosan. Már csak azt kellene eldönteni, hogy a kazahoz ennyire jók-e, vagy az ukrának ennyire gyengék. Inkább utóbbira gyanakszunk. Doneck – illetve ez esetben helyesebb Donyecket írni – az ukrán jégkorong fellegvára. Azaz inkább csak volt. A fontos ipari központ nagyon megszenvedi a (polgár)háborút.

Eredetileg ott rendezték volna az idei divízió I/A vb-t, ám miután a helyi (jég)csarnokot, a Druzsba Arénát is bombatalálat érte, a nemzetközi szövetség (IIHF) vezetői jobbnak tartották Krakkóba áthelyezni a viadalt. Donyeck orosz többségű város, s ez a hokira különösen igaz. A helyi HC Donbasz két idényt lehúzott az orosz központú ligában, a KHL-ben, ám a 2014–15-ös évadban már nem indult, a csapat széthullott. Az ukrán válogatott Krakkóba donyecki ászok nélkül érkezett.

Na, de vissza a kazahokhoz!

Akik jégkorongban szintén oroszok... És a válogatottjuk szintén egy KHL-csapatra, a Barisz Asztanára épül. Az új főváros együtteséből 12 hokist válogatottak be a vb-re.

A kazahok ennek megfelelően az orosz iskolát követik – pályán és azon kívül egyaránt. A jégen a technikás, kombinatív jellemzi őket, szárazon pedig az, hogy olykor eláznak...

2002-ben például azért estek ki a második vonalba, mert a világbajnokságon két meccs között erős vodkázással készültek. Egy évvel később, a budapesti vb-n aztán ízelítőt adtak a magas szintű hokiból, 4-1-re elpáholták az A csoportról álmodozó magyar válogatottat.

Világbajnokságon legközelebb (egyben legutóbb) két éve találkozott a két gárda, s akkor a Papp László arénában a mieink bravúros 2-1-es győzelmet arattak. Íme a felejthetetlen meccs utolsó pillanatai:

A diadal sajnos pürrhoszi maradt, a Korea, majd az Olaszország elleni vereség miatt nem ért feljutást.

Az összesített mérleg 6 meccs, 5 győzelem és ez az egy vereség a kazahok javára. A győzelem tehát ma is bravúr lenne, pláne annak ismeretében hogy a kazahok Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint erősebbek, mint két éve.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.