Klicsko, a bajnok visszatér az Egyesült Államokba

Hét éve be sem tette a lábát amerikai ringbe a profi boksz nehézsúlyát hosszú ideje uraló Vlagyimir Klicsko.

Deák Zsigmond
2015. 04. 25. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennek leginkább üzleti okai voltak, Európában, ezen belül főképp Németországban jobb feltételekkel tudta eladni magát, az Egyesült Államokban egy komoly helyi kihívó feltűnéséig nem igazán kapkodtak érte. A magánélet más, hiszen élete párja s egyben kislánya édesanyja, Hayden Panettiere amerikai színész- és énekesnő, miatta bőven megfordul a tengerentúlon.

Most szombaton újra „hivatalból” lesz jelenése New Yorkban, vele szemben pedig ott áll majd a várva várt veretlen (19-0) hazai kihívó, Bryant Jennings. A harmincéves színes bőrű bunyós korábban a kosárlabdát és az amerikai futballt űzte, s csak hat esztendeje húzott először kesztyűt, ehhez képest 2010 februárja óta zajló profi pályafutása során legyőzte a jobb nevek közül a volt világbajnok fehérorosz Szjarhej Ljahovicsot, a lengyel Artur Szlipkát és a kubai születésű ír Mike Perezt.

Csak a miheztartás végett, a fiatalabb Klicsko fivér az amatőröket 1996-os atlantai olimpiai bajnoki címe után hagyta ott, az év novemberében már bele is vágott a hivatásos létbe, s már 2000 végén világbajnoki címet szerzett a WBO szervezetnél. Legutóbb tizenegy éve, 2004 áprilisában kapott ki, jelenleg övé a WBO mellett a WBA, az IBF és a kisebb jelentőségű IBO vb-öve.

A papírforma tehát egyértelműen az ukrán óriás újabb, 64. diadalát vetíti előre (mérlege 63-3), ehhez képest Jennings felettébb magabiztos. Ám azt ő sem tagadhatja – meg sem próbálta –, Volodimir Klicsko a korral csak érik, 39 évesen élete formáját mutatja, legutóbbi meccsén, tavaly novemberben egyszerűen megsemmisítette az előzetesen veszélyes riválisnak tartott bolgár Kubrat Pulevet.

Egyszóval maradhatunk annál a valószínű forgatókönyvnél, hogy szépen elbánik Jenningsszel, majd valamikor az év második felében nekiveselkedik a címegyesítésnek egy másik veretlen amerikaival, a WBC trónján ülő Deontay Wilderrel. Ezért kell felvezetésnek most visszatérni az Egyesült Államokba. A derbi jelmondata is ez: The Champion returns. A mérlegelésen mindkét fél jó formát mutatott, Klicsko 109,5, Jennings 102,5 kilót nyomott. Az eseményt színesítette a legutóbb a mi Petrányi Zoltánunkat eltakarító veterán Shannon Briggs „szokásos\" provokációja:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.