Lenyomhatják a magyar egyetemek a Harvardot

A Parlament és a Műegyetem között április 25-én a vízen és a rakpartokon is nagy nyüzsgés lesz.

2015. 04. 16. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antalli hagyomány és szellemiség ápolását zászlójára tűzve a néhai miniszterelnök özvegye, Antall Józsefné Klára asszony még 2010-ben alapította meg az Antall József Tudásközpontot (AJTK), amely alapvetően tehetséggondozással, ez irányú programsorozatok szervezésével foglalkozik. A közhasznú alapítvány korábbi, a Budapesti Corvinus Egyetem hetedik emeletén fekvő irodájából azonban a pazar kilátás új projektet is hozott a történetbe. Antall Péter igazgatónak – Antall József fiának – támadt az ötlete, hogy a Duna nemcsak elválaszthatja a Corvinust a túlparti Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, hanem össze is kötheti, így született meg a Dunai Regatta gondolata.

Londonban Oxford és Cambridge evezősnyolcasai 1829 óta huzakodnak egymással a Temzén – manapság negyedmillióan követik figyelemmel a helyszínen –, az angolokhoz képest némileg lemaradásban vagyunk, ugyanakkor valamiben máris is megelőztük őket. Tudniillik nálunk a vízen jóval nagyobb a nyüzsgés. Kezdve azzal, hogy április 25-én, az immár harmadik regattánkon a Vigadó és a Műegyetem között hét hazai egyetem hat hajója méreti meg magát, és meccsel az amerikai Harvard és a Princetoni Egyetem egységeivel. Mi tagadás, az oktatásban ezek igen jók csengő nevek, és a hírek szerint az evezőseik sem kutyaütők.

Az első előfutamban a Harvard az ELTE, a BME és a Szegedi Tudományegyetem, a másodikban a Princetoni, a Corvinus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem és a Testnevelési Egyetem közös csapata mérkőzik meg; s az első kettő jut be a döntőbe. Ezt megelőzően pedig a Parlament és a Műegyetem között tizenkét egyetemi sárkányhajó hasítja a vizet.

A szervezők nem titkolt célja, hogy a következő években Oxford és Cambridge csapatát is Budapestre csábítsák; de gyanítjuk, egyszerre a kettőt lehetetlen lesz.

Nem mellékesen a Dunai Regatta olyan vízisportfesztivál, amely a lezárt rakpartokon is bőséggel kínál sport- és zenei programokat. Mást ne mondjunk, a 12.30-kor kezdődő rendezvény közös jógázással indul, a Sound of the University zenei tehetségkutató döntőjével folytatódik, a nap végét pedig 22.30-kor össznépi buli zárja. A Dunai Regatta fővédnöke Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki személyesen nyitja majd meg az eseményt. S ki tudja, talán még ő is táncra perdül.

A program:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.