Máris gálázik az új elnökkel a sportág

Szombaton nagyon is tétre megy az „5+1 Sztár” női gála csapatversenye.

2015. 04. 09. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk két hete a birkózók lengyelországi U23-as Európa-bajnokságán női válogatottunk alaposan rácáfolt a „gyengébb nem” sztereotípiára, mert a férfiak kötött- és szabadfogású különítményét is lepipálta. Az együttesen szerzett öt walbrzychi bronzérmünkből három a hölgyeké lett: Galambos Ramóna (58 kg), Sándor Klaudia (69 kg) és Németh Zsanett (75 kg) állhatott a dobogó alsó fokára, ami az ötödikként záró Dénes Mercédesznek (53 kg) is kis híján összejött. Mindazonáltal a férfiaknál egyáltalán nem kell kongatnunk a vészharangot; az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Eb-1. Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 71 kg) a minap nyerte meg a szinte vb-erősségű isztambuli versenyt, Bácsi Péter momentán a regnáló világbajnok 80 kg-ban, neki is van Eb-címe, és ők ketten nem is magányos harcosok itthon.

A nőkben ugyanakkor a jelek szerint több lehetőség szunnyad, s nem feltétlenül csak azért, mert itt kétségkívül kisebbek a mezőnyök. Az olimpiai kvótát egyaránt az 58 kg-ban megcélzó világbajnok Sastin Marianna és a vb-bronzérmes Barka Emese mellé tempósan zárkózik a következő korosztály. A Magyar Birkózó Szövetség sajtótájékoztatóján a szakmai alelnök, háromszoros világbajnok Komáromi Tibor nem alap nélkül fogalmazta meg a reményét: idővel úgy emlegessenek bennünket, hogy mi vagyunk a „kis Japán”. Mert tudni kell, hogy a női fronton a távol-keletiek viszik a prímet, két háromszoros olimpiai bajnokkal.

S ha japán versenyzőket szombaton nem is láthatunk a XX. kerületi Kruj Iván Sportcsarnokban, az első alkalommal megrendezendő „5+1 Sztár” elnevezésű női gála csapatversenyen jó néhány világ- és Európa-bajnoki érmes tusakodik majd a szőnyegen. Mert szó nincs arról, hogy ez egy könnyed gála lenne. A mieink mellett (nyitóképünkön Németh Zsanett, Barka Emese és Dénes Mercédesz tartja Sastin Mariannát) a lengyel, a fehérorosz, a német, a román válogatott, valamint egy nívós vegyes csapat indul.

„Már három-négy éve megálmodtam ezt a versenyt a hozzá kapcsolódó edzőtáborral, amire nagy szükségünk van, mert folyamatosan mérkőzéshiánnyal küzdünk. Így pedig nehéz nemzetközi rutint szerezni. A fehérorosz és a lengyel válogatott jelenleg nagyobb erőt képvisel nálunk, ellenük az egyéni megméretések lesznek az igazán fontosak, de az egész versenyen természetesen csapatként kell együttműködnünk” – fogalmazott Wöller Ákos, aki a szakág színe-javát szőnyegre küldheti. Sokat ígérő, hogy van kikből válogatnia.

A szombaton 9 órakor kezdődő versenyen két hármas csoportban küzdenek a csapatok, majd a két csoportelső a másodikokkal mérkőzik a fináléért. A helyosztókat 18 órától rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.