Marius Vizer kiborította a bilit

Élesen bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, és annak első emberét, Thomas Bachot a SportAccord elnöke.

FT
2015. 04. 20. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SportAccord Szocsiban zajló közgyűlésén a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányító sportvezető a megnyitóbeszédében azt mondta: Bach rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, az általuk elképzelt multisportesemények megszervezését, továbbá nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Azt sem hallgatta el, hogy szerinte a NOB működési rendszere idejétmúlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható.

„Amióta elnökké választottak a SportAccordnál, rendszeresen megpróbáltam konstruktív együttműködést kialakítani a NOB-bal és annak elnökével, Thomas Bachhal. Sajnos ez soha nem vált realitássá” – mondta a SportAccordot 2013 májusa óta irányító Vizer (nyitóképünkön egy korábbi felvételen Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában).

Az elnök támadta a NOB Agenda 2020 nevet viselő, decemberben elfogadott reformprogramját is, amely azt célozza, hogy a jövőben olcsóbb, fenntarthatóbb, kisebb olimpiák legyenek, így a közepes méretű, 2-4 millió lakosú városok is rendezhessenek gazdaságos, megtérülő játékokat. Vizer szerint ez a program semmilyen hasznot nem hoz a sportszövetségeknek és a versenyzőknek.

A jelenlévő Bach azonnal reagált a támadásokra. Válaszában emlékeztetett rá, hogy a program kialakításakor sok szövetség állt elő konstruktív javaslatokkal, melyek révén szorosabb kapcsolat alakult ki a NOB és a nemzetközi szövetségek között. „Az az érzésem, hogy amit most megfogalmazott, az csak az ön véleménye\" – tette hozzá Bach.

Vizer beszédére reagálva a Nemzetközi Atlétikai (IAAF), illetve Sportlövő Szövetség (ISSF) jelezte, hogy visszavonja tagságát a SportAccordban, mivel nem ért egyet a beszéd tartalmával és annak hangnemével, míg 15 szövetség, köztük a Nemzetközi Labdarúgó (FIFA) és a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) közös levélben fogalmazta meg, hogy nem értenek egyet a SportAccord elnökével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.