Negyvenéves újonc a válogatottban

Van NHL-múltú hokisa a magyar válogatottnak.

2015. 04. 16. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Banhamet az előzetes egyeztetés dacára sem a jégen, sem az edzőteremben, hivatalos nevén a metodikai központban, sem az öltözőben nem találjuk a káposztásmegyeri Jégpalotában, ahol a válogatott készül a vb-re. A sokadik megkérdezett csapattárs végre a kicsi orvosi szoba felé mutat, Frank ott kezeli a térdét. A negyvenedik születésnapját épp a minap, kedden ünnepelt csatár nem feszélyezi magát, mialatt „lámpázza” a sajgó testrészt, udvariasan válaszol a kérdéseinkre.

– Csak nincs veszélyben a világbajnoki szereplése?
– Dehogy, már két hónapja fáj a térdem. Meccs közben szerencsére sohasem érzem, pontosabban nem figyelek oda rá, az adrenalin elnyomja a fájdalmat. Az idény végén meg kell műttetni, de ezt a másfél hetet még kibírom.

– Alaposan meglepte a magyar jégkorongszurkolókat, amikor két hete Andrew Sarauer mellett ön is letette a magyar állampolgársági esküt. Szándékosan tartották titokban a hírt?
– Nem, tényleg csak az utolsó pillanatban jött az ötlet. Az osztrák bajnokság rájátszása közben kérdeztek meg, segítenék-e a válogatottnak a világbajnokságon, mert ha igen, el lehet intézni a papírokat. Örömmel mondtam igent, hiszen egyrészt a srácok zömével együtt játszom három éve, ha tudok, tényleg szívesen segítek, másrészt a divízió I/A kemény torna, igazi kihívás, s én még sohasem szerepelhettem válogatott színekben.

– A bemutatkozása parádésra sikerült a magyar válogatottban. Az osztrákok elleni két meccsen három gólpasszt és egy gólt jegyzett, a pénteki második találkozón a harmadik magyar találat előtt úgy vetődött a korong után, ahogy egy kezdőtől el is várjuk. Csakhogy ön már negyvenéves, NHL-múlttal büszkélkedő hokis. Ennyire akart bizonyítani?
– Tulajdonképpen igen. Rich (Chernomaz, a magyar válogatott szövetségi kapitánya – a szerk.) arra is megkért, beszéljek a fiúknak az NHL-ről, milyen mentalitással lehet odajutni. Úgy gondoltam, egyszerűbb, ha megmutatom, mintha járatom a számat

– Az 1997–98-as idényben az Anaheim Mighty Ducksszal ígéretesen debütált a tengerentúli ligában, hiszen 21 meccsen 11 pontot szerzett, mégsem tudott gyökeret ereszteni. Miért nem?
– Nehéz ügy. A következő idényben új edző jött a csapathoz, aki inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt, nekem viszont a támadójáték volt már akkor is az erősségem. Volt egy kisebb sérülésem, s pillanatok alatt kikerültem a keretből, sajnos az olyan világ.

– Pedig ha negyvenévesen kiválóan játszik, milyen lehetett huszonévesen! A mai napig fájlalja, hogy kurtára sikeredett karrierje NHL-es időszaka?
– Igen, még ma is sokszor gondolok rá, kár, hogy így alakult. Ám a siker sokszor apróságokon múlik, nekem például akkor még nem volt menedzserem, aki egyengette volna az utam.

– Európában megfordult Finnországban, Svédországban, Svájcban, Ausztriában, Horvátországban és még Oroszországban is. Hol érezte magát a legjobban?
– Finnországban, mert a finn hoki hasonlít a legjobban az észak-amerikaihoz, s a finnek nagyon kedvesek és szorgalmasak. Olyanok, mint a magyarok. Oroszországban, a Dinamo Moszkvánál pedig együtt játszottam Alekszandr Ovecskinnel (akinek a képe a Jégpalota egyik falát díszíti, Frank Banham örömmel pózol a képnél a fotóhoz – a szerk.), aki valóban a világ egyik legjobbja. Ha a fiatal hokisok kérdezgetnek, szerintem hogyan lehet eljutni az NHL-ig, azt tanácsolom nekik, ne az alsóbb szintű észak-amerikai bajnokságokon át próbálkozzanak, mert ott rengeteg a meccs, ami felőrli az embert, nincs idő edzeni, fejlődni, inkább az európai topligákban, a finnben és a svédben igyekezzenek kitűnni.

– Negyvenévesen is felveszi a versenyt a fiatalokkal. Alkati adottság?
– Részben biztosan, ám mindig keményen végigdolgozom a nyarat, sőt azt kell mondanom, évről évre egyre keményebben, mert csak így állhatom a versenyt.

– Mit vár a világbajnokságtól?
– Nem tudom, mert egyik ellenfelünkkel sem játszottam még sohasem. Úgy érzem, a mi csapatunk erős, jó szellemű társaság, bármire képesek lehetünk.

– Tényleg fontolgatja, hogy a pályafutása végeztével Magyarországon telepedik le?
– Nincs kizárva, a gyerekeim nagyon szeretik Magyarországot, s velem ellentétben tökéletesen beszélnek magyarul. A nyáron hazamegyünk Kentuckyba, megműtik a térdem, ha minden rendben lesz, visszajövünk, s egy évet még biztosan lehúzok a Volánban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.