Orbán aláírta a megállapodást

A miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarország történetében a legnagyobb sportesemény lesz a 2017-es FINA-világbajnokság.

2015. 04. 16. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy ez lesz a legnagyobb sportesemény, amelyet az ország valaha rendezett, sőt a látogatók száma alapján kiderülhet, hogy minden tekintetben a legnagyobb esemény, amelyet valaha rendezett Magyarország. A vb ügye tehát túlmutat a sporton, ezért is van az, hogy függetlenül attól, hogy „valaki úszik-e vagy sem, kedveli-e a sportolókat és a sportot vagy sem, támogatja-e a kormányt abban az elkötelezett sportpolitikában, amit folytatunk, vagy sem”, az egész ország a rendezvény mögött áll – vélekedett.

Hozzátette: a vb valójában egy teljesítménypróba, hogy „képesek vagyunk-e arra, amire rajtunk kívül senki más nem mert vállalkozni”. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarokban van büszkeség, és szívesen bizonyítanak a világnak. A miniszterelnök köszönetet mondott a fővárosnak és minden parlamenti képviselőnek a támogatásért. Hozzátette: abban bízik, hogy 2017-ben egy sikeres világbajnokság után jó lelkiismerettel és büszkén adhatják át a vb zászlaját a következő rendező országnak.

A kormányfő a megállapodás aláírása után Thomas Bach NOB-elnökkel találkozik az Olimpiai Múzeumban. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az elmúlt négy-öt évben már nemcsak az jellemző, hogy a 15-20 milliós nagyvárosok minősülnek alkalmasnak olimpia megrendezésére, hanem a NOB – az Agenda 2020 reformcsomaggal – lehetővé teszi a Budapesthez hasonló városoknak is, hogy ötkarikás játékoknak adjanak otthont. Dolgoznak az előkészületeken, és ha szükséges, a kormány is odaáll az olimpia ügye mögé, de ez a sporttársadalom ügye – magyarázta.

Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke háláját fejezte ki Orbán Viktornak és Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség elnökének, a vb szervezőbizottságának elnökének, a FINA alelnökének azért, hogy néhány hónappal ezelőtt azonnal megoldást ajánlottak egy nehéz helyzetben, amikor visszalépett a 2017-es vb rendezését eredetileg vállaló Mexikó. Magyarország vállalta, hogy két év múlva megrendezi a vb-t, holott arra általában négy éve van egy országnak – emlékeztetett.

Gyárfás Tamás kiemelte: még 802 nap van a vb-ig, „van jócskán idő, és meg is oldjuk”. Remélhetőleg Julio C. Maglione a vb zárónapján azt jelenti be, hogy ez volt minden idők legjobb FINA-eseménye – közölte. Hozzáfűzte: meglátása szerint egy sikeres vb sokat tehet hozzá egy esetleges budapesti olimpia ügyéhez is.

Kósa Lajos, a szervezőbizottság másik elnöke elmondta: a legutóbbi vb-t több mint 4,2 milliárdan nézték, és nem volt még olyan esemény Magyarország és Budapest történetében, amelyet a világ lakosságának több mint fele nézett volna. Soha vissza nem térő alkalom ez arra, hogy Budapestet megmutassák ennyi embernek – mutatott rá.

Arra is kitért, hogy a szervezőbizottság felelős a rendezvényért, s számol el a FINA felé. Mivel a bizottság nem jogi személy, az állam alapít egy közhasznú társaságot, amely jogi személyként vállalja a kötelezettségeket és megköti a szükséges szerződéseket.

Tarlós István budapesti főpolgármester arról beszélt, hogy szoros az együttműködés a kormánnyal a vb ügyében, és erre szükség is van. Azért is jó, hogy itt rendezhetik meg a vb-t, mert ez Budapestnek jó reklámot jelenthet – mondta. Úgy fogalmazott, „megoldható, meg is fogjuk oldani, hogy ne legyen akadálya a sikernek”. A főpolgármester közölte: minden magyarnak életre szóló élmény lenne egy olimpia rendezése, és a 2017-es vb sikeres megrendezése nagy lépcsőt jelenthet e tekintetben.

A megállapodás aláírása előtt a miniszterelnök megbeszélést folytatott Julio C. Maglionéval. Miután a mexikói Guadalajara visszalépett, Magyarország 2021 helyett elvállalta a négy évvel korábbi világbajnokság megrendezését. Gyárfás Tamás korábban úgy nyilatkozott, hogy a sportesemény költségvetése 85 millió dollár, vagyis hozzávetőleg 23 milliárd forint, ebből kell 2017. március 31-re felépíteni a 18 ezer férőhelyes úszókomplexumot a Dagály fürdő területén. Az idei vizes-világbajnokságnak az oroszországi Kazany, a 2019-esnek a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. A 2021-es vb-re – amelynek rendezési jogát korábban elnyerte Budapest – új pályázatot írnak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.