Pokolból a mennybe jutott a magyar válogatott

Csapatunk hatalmas bravúrral megnyerte a budapesti nemzetközi gálát.

2015. 04. 11. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leesik az ember álla az ESMTK birkózószakosztályának otthonában, a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnokban, amely nem csak erősítőteremmel, wellnesscentrummal, mini uszodával, még imaszobával is rendelkezik, az alagsori edzőterem mennyezetén pedig a dekoráció is birkózószőnyeget formáz. Kívülről ugyanakkor egyáltalán nem hivalkodó a sportág ékszerdoboza a Mártírok útján, és rábukkanni sem könnyű. Már csak azért sem, mert a GPS rossz helyen, jó egy kilométerrel odébb jelzi a térképen. Szombaton délelőtt azonban az először erre bóklászóknak, akik az 5+1 sztár női gálára igyekeztek, támpontot adhatott, hogy a környék kutyáinak csaholásába sípszó is vegyült a falak közül, már javában zajlottak a csoportmeccsek.

Válogatottunk az első meccsén 6-2-re verte a románokat, majd tartalékos felállásban 5-3-ra kikapott az erősebb németektől, de nem gondoltuk, hogy ez gond lehet. Tudva, hogy a hármas csoportból az első kettő továbbjut az elődöntőbe. Csakhogy a románok teljesen váratlanul 5-3-ra legyőzték a németeket, így a körbeverés miatt őrült számolgatás kezdődött, és nem a győzelmek, hanem a technikai pontok döntöttek. Ez alapján a németek kerültek az első helyre, és mi a lehető legminimálisabb különbséggel előztük meg a románokat. Így lányaink bekerültek az elődöntőbe, ahol a másik csoport győztesével, a papírforma szerint sokkal erősebb fehéroroszokkal kerültek szembe.

S a találkozó enyhén szólva sem úgy indult, hogy meglepetés születik, mert a 48 kg-ban a világbajnok Kaladzsinszkaja két vállra fektette Kőrösi Kittit, majd az 53 kg-ban Dénes Mercédesz is tussal kapott ki. Utóbbinak amúgy két hete az U23-as Eb-n megreccsent a térde, és félig sérülten állt ki – a helyettese pedig lebetegedett –, de ezt a sajtó előtt nem verte nagy dobra. „Nálam az a komoly sérülés, ha operálni kell” –jegyezte meg utóbb.

A két vereség után aztán amazonjaink megtáltosodtak, sorrendben Jäger Szimonetta (55 kg), Galambos Ramóna (58 kg), Sastin Marianna (60 kg), Barka Emese (63 kg) és  Vanessa Wilson (69 kg) is nyert! Izzott a hangulat a csarnokban, a nézőktől jöttek a jó tanácsok, úgymint hogy „tépd le a fejét!”, főleg azután, hogy szegény Dénes Mercinek két nyaklevest is kiosztott az ellenfele, A tusakodás ennek dacára azért maradt a megengedett kereteken belül, és nekünk a végén még az is bőven belefért, hogy Németh Zsanett (75 kg) kikapott; a magyar csapat 5-3-as győzelemmel jutott be a döntőbe. Jäger, Galambos és Barka a nap során már a harmadik győzelmét jegyezte, s meg kell említeni, hogy az 59 kg-ban két éve világbajnok, a németek ellen pihenő Sastin tussal verte az Eb-1. és vb-3. Hucsokot.

„Kis túlzással a pokolból a mennybe jutottunk – vett nagy levegőt Wöller Ákos szakágvezető. – Amikor legyőztük a románokat, biztosnak tűnt a második helyünk a csoportban, a körbeveréssel egyáltalán nem kalkuláltam. Mégis ez lett, és számolhattunk, hogy most továbbjutottunk vagy nem... Aztán a fehéroroszok elleni meccs előtt leültem a lányokkal az öltözőben, és megkérdeztem, mi legyen: menjünk nekik, próbáljuk megverni őket, vagy adjunk megint lehetőséget a fiataloknak. Jómagam úgy láttam, nincs sok esélyünk nyerni, a legjobb esetben kihozhatnánk a 4-4-es döntetlent, mégis abban maradtunk, hogy nekik ugrunk. Aztán két tusvereséggel kezdtünk, és ekkor aztán tényleg nem úgy nézett ki, hogy nyerünk. De a lányok szárnyakat kaptak, és most nagyon boldogok vagyunk! Bár ez csupán egy gála, mégiscsak mi vagyunk a rendezők, és nagyon szerettünk volna itthon valami szépet produkálni, ami így sikerült is.”

Fülig érő szájjal nyilatkozott Jäger Szimonetta is, miután a harmadik ellenfelét is elkalapálta: „A német lánytól nem tartottam, a romántól és a fehérorosztól viszont, bevallom, igen. A románt edzőtáborban egyszer megvertem, egyszer kikaptam tőle, ötven-ötven százalékra adtam az esélyeket, a fehéroroszt pedig láttam egy lengyelországi versenyen, ahol megnyerte az 53 kg-os súlycsoportot, és nem gyenge... De úgy voltam vele, hogy nincs mit veszítenem” – bökte ki a dorogi egyetemista lány, a BME hallgatója, aki gazdasági elemzőnek készül, de addig még készülhet az júniusi, bakui Európai Játékokra is. „Felnőtt Eb-n vagy vb-n még nem indultam, így ez lesz az első nagy világversenyem, nem tagadom, izgatott is vagyok rendesen. Tudom, hogy az Európai Játékokat most rendezik meg először, ez szinte egy kis olimpia, és rettenetesen örülök, hogy indulhatok. A formaruhánk nagyon szép, nekem különösen a blézer tetszik” – mosolygott Jäger Szimonetta, s a nők esetében bizony egyáltalán nem lényegtelen, tetszik-e nekik az a ruha, amit fel kell venniük.

Az alapcsapatunk: Kőrösi Kitti, Dénes Mercédesz, Jäger Szimonetta, Galambos Ramóna, Barka Emese, Sastin Marianna, Vanessa Wilson és Németh Zsanett, valamint Wöller Ákos szakágvezető

Este a nívós megnyitóünnepség után a döntőben lányainknak be kellett érniük a piros színű birkózódresszel. Következésképpen a másik ágról ide jutott lengyelek kékben feszítettek – közöttük a háromszoros Európa-bajnok Michalik (63 kg), az olimpiai bronzérmes Wieszczek (69 kg), a vb-5. Krawczyk (55 kg) –, és be kellett látnunk, nekik áll a zászló. Még a hét közepén a Magyar Birkózó Szövetség sajtótájékoztatóján Wöller Ákos is elismerte, hogy a lengyelek és a fehéroroszok erősebbek nálunk – de utóbbiakat, ugye, már sikerült legyőznünk.

S a döntőben a lengyeleket is! Sastin tussal, Barka technikai tussal, és Dénes is magabiztosan győzött, de 3-3 után a lengyelek lehettek nyugodtabbak, mert két ászuk csak ezután következett: Michalikot a 69 kg-ba, Wieszczeket a 75 kg-ba tették be, előbbi hozta is meccsét Wilson ellen. Az utolsó párban azonban Németh Zsanett fúriaként rontott a olimpiai bronzérmes ellenfelére, és 11-6-ra legyőzte Wieszczeket! Így a döntő 4-4-re végződött, de a technikai pontokkal együttesünk győzött 18-15-re, így megnyerte a tornát!

„Kellettek az egyéni bravúrok is, de ez az aranyérem a csapat közös győzelme” – mondta a mindhárom meccsét megnyerő Sastin Marianna. „Amikor a végén felmentem a szőnyegre, tudtam, hogy nyernem kell, mert ezen múlik minden. S bár ettől a lengyel lánytól az eddigi egyetlen korábbi meccsünkön kikaptam, most bíztam magamban, hogy győzni fogok” – árulta el Németh Zsanett.

S a történet végén még inkább megállja a helyét, hogy a csapat a pokolból a mennybe jutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.