Sporttörténelmi siker: bevették Bécset a magyar hokisok

A magyar jégkorong-válogatott története során először nyert Ausztriában a házigazda csapat ellen.

TK
2015. 04. 08. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazaiaknál hiányoztak az NHL-es sztárok, valamint az osztrák liga (Erste Bank Eishockey Liga – EBEL) döntőjében érdekelt salzburgi és bécsi játékosok.

Először ölthette magára a magyar csapat mezét a kanadai születésű Frank Banham, aki Andrew Sarauerrel együtt múlt pénteken tette le az állampolgársági esküt.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány elmondása szerint a mostani, valamint a pénteki és vasárnapi budapesti mérkőzésen minden kerettag lehetőséget kap. Kivételt képeznek a Vas fivérek és Nagy, akiknek klubjai még versenyben vannak a cseh, a német, illetve az amerikai bajnokságokban. Ők, ha elutazhatnak a vb-re, biztos helyük van a krakkói különítményben.

Rajna gyorsan bemelegedhetett, nyolcszor is védenie kellett az első percekben. Ahogy kijött a szorításból a magyar csapat, előbb Banham, majd Sarauer veszélyeztetett, utóbbi a kapuvasat találta el. Élvezetes volt a játék, mindkét kapu előtt komoly helyzetek adódtak, egyszer Rajna a maszkjával hárított, ám a 14. percben Ganahl egyedül maradt vele szemben és nem hibázott. A szünetig tovább tartott a lendületbe jött osztrákok nyomása, melynek eredményeként Herburger Berta lába között ellőtt korongja pattant a kapuba a takarásban lévő Rajnáról.

A második játékrészben a magyaroknak sikerült kivédekezniük egy emberhátrányt, de továbbra is nagy mezőnyfölényben voltak a vendéglátók, Rajna tartotta a lelket a többiekben. Aztán a fehérvári sor villant: Banham elhúzását még Medlener lábbal bravúrral védte, de amikor Kóger elé került a korong, a kipattanót már nem háríthatta. A frissen honosított két csatár gólpasszt jegyzett. A következő cserében a kapuvas mentette meg a hazaiakat az egyenlítéstől.

Magosi kapuvasával indult a záró harmad, majd Sofron hagyott ki egy megugrást. Az osztrákok azt hihették, hogy átvészelték a nehéz időszakot, ám Metcalfe váratlan lövésével 2-2 lett az állás. A következő cserében, 19 másodperc elteltével Hári maradt üresen a kapus előtt és egy pimasz mozdulattal elfektette a kapust, majd az ütőt egy kézben tartva húzta a gólvonal mögé a pakkot. A hazaiak kaptak még egy emberelőnyt, ezzel nem éltek, a végén pedig Benk ütött üreskapus gólt.

A magyarok Ausztriában most nyertek először az osztrákok ellen, ezt megelőzően 1963. február 9-én Kitzbühelben játszottak döntetlent (5-5). A másfél hét múlva kezdődő divízió I/A világbajnokságra készülő magyarok több mint 37 év (1977. december 29.), illetve 14 vereség után először nyertek az osztrákok ellen, akkor Budapesten diadalmaskodtak.

A Chernomaz-csapatra még két felkészülési mérkőzés vár: a budapesti Tüskecsarnokban két nap múlva megint az osztrákok, vasárnap pedig az ugyancsak az élmezőnyhöz tartozó szlovénok következnek.

Az április 19-étől 26-áig tartó krakkói divízió I/A világbajnokságon sorrendben Japán, Kazahsztán, Olaszország, Ukrajna és a házigazda Lengyelország lesz az ellenfél. Az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B osztályba.

Eredmény:
Ausztria – Magyarország 2-4 (2-0, 0-1, 0-3)
gól: Ganahl (14.), Herburger (19.), illetve Kóger (32.), Metcalfe (52.), Hári (52.), Benk (60.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.