Székesfehérváron megint megpróbálják a lehetetlent

Július 7-én immár ötödik alkalommal rendezik meg a Gyulai István Memorial atlétikai Magyar Nagydíjat.

2015. 04. 28. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyulai István-emlékversenyt először 2011-ben, a Puskás Ferenc Stadionban rendezték meg, s a nem titkolt cél a „legenda folytatása”, azaz a 80-as évekből jól ismert, nemzetközi hírnévvel rendelkező Budapest Nagydíj hagyományainak a felelevenítése volt. Az eddigi négy versenyen közel ötven ország több mint négyszáz versenyzője indult, köztük számos olimpiai és világbajnok.

2011-ben a jamaicai Asafa Powell kétszer is 10 másodperc alatt teljesítette a 100 méteres síkfutás versenyszámát, erre korábban még nem volt példa az országban. 2012-ben a nagydíj az augusztus 20-i hivatalos nemzeti rendezvény programrésze volt, s az eseményen tartották a magyar olimpikonok hivatalos köszöntését. 2013-ban a szervezők a névadó Gyulai István 70. születési évfordulójára helyezték a hangsúlyt, 2014-ben pedig új otthonra lelt a nagydíj a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban.

A legenda idén július 7-én ugyanott folytatódik. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) keddi sajtótájékoztatóján Gyulai Márton versenyigazgató úgy fogalmazott: az elmúlt években mindig egy kicsit a lehetetlent próbálták meg, mindig egy „picivel többet” az előző évinél, s a statisztikák, visszajelzések szerint ez eddig sikerült. Most is ez a cél, a minden eddiginél jobb eredmények elérése, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) Gyémánt Liga hivatalos statisztikai partnere, az All-Athletics.com ranglistáján a mintegy kilencszáz rangsorolt verseny között megőrizzük a 20. körüli helyezést. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a korábbi évekből ismert sztárokhoz még újabb ismert atléták csatlakozzanak. Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója elmondta, már több kiszemelt klasszissal megkezdték a tárgyalásokat, de az érkezőkről csak a szerződések aláírása után tesznek bejelentést.

Az viszont már biztos, hogy kalapácsvetésben az olimpiai bajnok, kétszeres Eb-1. Pars Krisztián (nyitóképünkön) idén is a dobókörbe lép, s várhatóan vb-erősségű mezőnyben kell helytállnia. Lényeges, hogy az IAAF 2015-ben is megadta a jogot arra, hogy a férfi és a női kalapácsvetés is a Világsorozat (IAAF Hammer Throw Challenge) része legyen. A Gyulai István-emlékverseny idei programjába bekerült a női súlylökés is, így a nézők a szám újdonsült fedett pályás Európa-bajnokát, Márton Anitát is láthatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.