Testközelből láthatjuk Micheliszt és Räikkönent

A hét végén a Hungaroringen száguld a túraautó-vb mezőnye, előtte pedig Kimi Räikkönen is köröz Budapesten.

2015. 04. 30. 3:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az nem is kérdés, hogy Magyarországon a Forma–1-es futamunk a legnépszerűbb sportrendezvény, messze erre látogat ki a legtöbb néző, de a sor második helyét is magabiztosan tartja a túraautó-vb hazai versenye. Egy éve ezen negyvenezren szorítottak Michelisz Norbertért a Hungaroringen – szikár tény azoknak, akik tavaly év végén hüledeztek, a Sportcsillagok Gálaestjén a Zengő Motorsport pilótája hogyan kaphatta meg egymás után negyedszer a legnépszerűbb hazai sportolót megillető díjat a közönségszavazatok alapján.

S a vb-sorozatban 2014-ben negyedikként zárt Michelisz az előttünk álló hét végén növelheti a renoméját itthon, az argentin és a marokkói nagydíj után hozzánk fut be a mezőny. Honfitársunk a hazai futamokon rendre megszolgálja a bizalmat, 2011-ben – az első magyarországi versenyen – az első futamon másodikként haladt át a célvonalon, 2012-ben a második futamot az ötödik helyről rajtolva megnyerte, 2013-ban pedig az elsőn másodikként intették le. Tavaly homokszem került a gépezetbe, az időmérőn az egyik kerékvető akkorát dobott a Hondáján, hogy eltört benne a lengőkar; csupán a tizenkettedik helyet szerezte meg, ebből a két futamon „csak” hatodik és tizedik helyeket tudott kihozni.

Eddig idén is egy hatodik hely a legjobbja, a vb-pontversenyben a kilencedik, most azonban az is javítja a kilátásait, hogy az esélyegyenlőség szellemében életbe lép a súlykompenzáció. Eszerint a bivalyerős Citroënekbe, öt autóba bepakolnak hatvan kilót. Megjegyzendő, hogy az összetettben az első négy helyen a Citroën pilótái állnak, a címvédő argentin José María López vezet két francia, a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb és Yvan Muller előtt.

– Nagyon várom már, hogy ismét itthon versenyezhessek. Úgy alakult, hogy az idei első két versenyhétvégén nem jött össze a dobogó, de most is nagy várakozással tekintek a hazai futamok elé. A súlykompenzációs rendszer és a fejlesztések, melyeket már most megkapunk, remélhetőleg sokat gyorsítanak a Hondán. Bízom abban, hogy 2012 után ismét futamgyőzelemért harcolhatunk – mondja Michelisz Norbert, akinek az említett López, Loeb, Muller trióval együtt már a szombati első szabadedzés előtt jelenése lesz a hazai közönség előtt. De május 1-jén pénteken nem csak ők köröznek a túraautó-világbajnokság magyarországi versenyhétvégéjét felvezető Nagy Futamon Budapest belvárosában, hanem többek között Forma–1-es autókban Kimi Räikkönen és Danyiil Kvjat is. S ha természetesen nem is az idei modellekben, mert azokkal mégsem lehet haknizni, a 2007-es világbajnok finn pilótának gyaníthatóan a 2012-es Ferrariban is nagy sikere lesz fővárosunkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.