Újra felbukkant Berki Krisztián régi riválisa

Hidvégi Vid influenzától gyötörve lett a lólengés selejtezőjében százhét versenyző között az ötödik.

2015. 04. 17. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai bajnokunk, a tavaly Nanningban lólengésben harmadik vb-aranyát megszerző, s emellett a szeren hatszoros Európa-bajnok Berki Krisztián vállműtéte után még lábadozik, a montpellier-i kontinenstornát kénytelen kihagyni, de a „magyar szeren” így is lesz finalistánk. Hidvégi Vidtől egyrészt semmiképpen sem meglepetés, hogy bekerült a döntőbe, hiszen ez a londoni olimpián is összejött neki, ott nyolcadik volt, világbajnokságon pedig már végzett a negyedik helyen is. Montpellier-be viszont influenzásan utazott ki, s az hamar eldőlt, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mind a hat szeren nem tud elindulni. A pódiumedzést is ki kellett hagynia, s szerdán edzésen ugyan felmerészkedett a lóra és előadta a gyakorlatát, de a végére elfogyott az ereje. A csütörtök éjszakába nyúlt selejtezőben azonban összekapta magát, százhét versenyző között az ötödik legmagasabb pontszámot (14,933) érdemelte ki, így ott lesz a szombati nyolcas döntőben.

A kvalifikációban a brit Louis Smith volt a legjobb (15,800), megelőzve az orosz Matvej Petrovot (15,566) és az olasz Alberto Busnarit (15,433), s Hidvégi elé még az azeri Oleg Stepko (14,966) furakodott be.

„Egyáltalán nem volt könnyű, és nem csak a betegségem miatt. A pódiumedzés helyett feküdtem és forró teát ittam, ismeretlen volt számomra a versenyterem és a szer is. De nem a betegség a lényeg, hanem az, hogy ott vagyok a döntőben!” – nyilatkozta Hidvégi Vid. A selejtezőben egyébként elvérzett a britek címvédője, Max Whitlock (14,733), továbbá a tavalyi vb ezüst- és bronzérmese, a horvát Filip Ude (13,433) és a francia Cyril Tommasone (14,833) is. Utóbbi egészen pontosan a döntőben az első számú tartalék, mert a kilencedik helyen végzett.

Érdekesség, hogy a selejtezőben Smith (nyitóképünk „friss” kép róla) személyében Berki Krisztián nagy ellenfele volt a legjobb, aki a londoni olimpia után sokáig nem tudott megbarátkozni az ezüstéremmel – hajszállal kapott ki –, hosszú ideig a tornaterem közelébe se ment, s úgy nézett ki, vége a pályafutásának. S bár később érkeztek a hírek arról, hogy a visszatérését tervezi, nagy versenyen most lépett újra a szerekhez.

„Tudtunk Smith szándékairól, így nem lepett meg bennünket, hogy itt van az Eb-n. Szép gyakorlatot adott elő, komótosan, de magabiztosan dolgozik a lovon. Whitlock gyakorlata sokkal rodeósabb, az övében jobban benne van a hibázás lehetősége, és rontott is” – mondta el érdeklődésünkre a helyszínről Altorjai Sándor csapatvezető. A magyar szövetség főtitkárát Petrovról is kérdeztük, tekintettel arra, hogy az orosz versenyző tavaly a vb-n és az Eb-n sem indult. Nos, ő sem ismeretlen a mieink számára, a világkupa-sorozatban már láthatták. Jegyezzük még meg, hogy Berki Krisztián egy éve 16,033-as pontszámmal lett világbajnok, a selejtezőben ezt nem közelítették meg.

Pénteken a női egyéni összetett döntőben Honti Kitti élete első felnőtt Európa-bajnokságán a 22. helyen végzett. Draskóczy Imre, a női válogatott szövetségi kapitánya ezután a következőképpen értékelt: „Összességében elégedett vagyok Kittivel, aki a selejtezőhöz képest két helyet előrelépett. Makra Noémitől vártunk felemáskorláton döntőt, de az első elemben hibázott, így tudtuk, hogy nem lesz meg  a finálé, mivel nagyon sűrű a mezőny. Dévai Boglárka új ugrással készült, de ezt csak a következő világversenyen mutatja be. Összességében jól szerepelt a női csapat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.