Úszóink bedörömböltek a Rio de Janeiró-i kapun

Úszóink az elmúlt hét végén több helyszínen is sikerrel ostromolták az olimpiai kvalifikációs A szinteket.

FT
2015. 04. 06. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabályok értelmében a riói olimpián egy-egy számban két A szintes úszó szerepelhet egy országból, illetve ha az adott számban nincs ilyen, akkor egy B-s nevezhető, de az ő szereplésük a FINA döntésén múlik. Éppen ezért immár hivatalosan a „második kategóriát” olimpiai válogatási időnek – Olympic Selection Time – nevezik. A kvalifikációs időszak március 1-jén kezdődött és 2016. július 3-áig tart, s hazai rendezésű, a FINA által akkreditált versenyen először április 1. és 4. között a Budapest Openen, a Komjádi uszodában nyílt lehetőség megúszni a szinteket.

Úszóink közül Gyurta Gergely (1500 m gyors, 400 m vegyes), Biczó Bence (200 m pillangó), Szilágyi Liliána (200 m pillangó) és György Réka (400 m vegyes) élt is a lehetőséggel, s teljesítette az adott távon az A szintet.

Bernek Péter (nyitóképünkön) április 1-jén még Budapesten, majd egy nappal később már Eindhovenben szerepelt, s utóbbi helyszínen 200, 400 és 1500 m gyorson is sikerrel iratkozott fel az A szintesek közé. Rajta kívül a holland városban Takács Krisztián (50 m gyors), Cseh László (100 m pillangó és 200 m vegyes), Kapás Boglárka (400 és 800 m gyors), Jakabos Zsuzsanna három távon (200 m pillangó, 200 és 400 m vegyes) úszott olimpiai részvételi szintet. Limoges-ban, a franciák nemzetközi versenyén szerepelt Verrasztó Evelyn, aki 200 és 400 méter vegyesen is olimpiai A szintet úszott.

Még márciusban Marseille-ben Hosszú Katinka (400 és 800 m gyors, 200 m pillangó, 400 m vegyes) és Verrasztó Dávid (400 m vegyes) is sikerrel ostromolta az olimpia részvételhez szükséges időt.

A Budapest Bajnokságot a Komjádi uszodában figyelemmel kísérő Kiss László szövetségi kapitány elégedetten értékelt a mob.hu-nak. A szakember elmondta, úszóink kilencven százaléka idén jóval előrébb tart, mint tavaly a hasonló makrociklusban. Kiss László örömmel újságolta, hogy az utánpótlás sem pihen, hiszen a hétvégén közel ötszáz fiatal úszópalánta versengett a dunaújvárosi 36. Arany Üst Úszóversenyen.

Hazai medencében a legfontosabb verseny a győri országos bajnokság lesz, a Széchy Tamás emlékére kiírt viadalt június 27. és július 4. között rendezik. Az új uszodában nyolc nap alatt a teljes világbajnoki programmal megegyezően bonyolítják le a bajnokságot. Sportolóinknak az idei csúcsformát a harmadik makrociklus legnagyobb versenyén, a kazanyi világbajnokságon kell elérniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.