A spanyol fociliga nem hagyná veszni a bajnokságokat

Megakadályoznák, hogy a tévés közvetítéssel kapcsolatos viták miatt felfüggesszék a bajnokságok működését.

2015. 05. 07. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány múlt csütörtökön szavazta meg az eddiginél egyenlőbb pénzelosztást biztosító törvényt, amelyet az LFP támogatott, az RFEF és a játékosok szakszervezete (AFE) viszont ellenzett. Az RFEF ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti a bajnokságokat, a szünet a Király-kupa fináléját – amelyet a Barcelona játszana az Athletic Bilbaóval – is érintené. A Primera Divisiónban ráadásul jövő vasárnap rendeznék a címvédő Atlético Madrid és a listavezető Barcelona rangadóját, amely a bajnoki címről is dönthet.

Az LFP a szerdán késő este kiadott közleményében úgy fogalmazott: a szövetség felfüggesztésről szóló döntése jogi értelemben érvénytelen, ezért a liga „az illetékes szervezeteknél kezdeményezte a szükséges intézkedések meghozatalát” annak érdekében, hogy töröljék az RFEF határozatát. Az LFP mindemellett rendkívüli közgyűlést hívott össze jövő hétfőre az első- és másodosztályban szereplő 42 futballklub képviselői számára.

A spanyol liga a 2016/17-es szezontól a német és az angol példát követve központilag akarja értékesíteni a közvetítési jogokat, amelyeket a spanyol klubok eddig önállóan adhattak el. A jelenlegi rendszerben a topklubok, így a Real Madrid és az FC Barcelona jutnak jelentős előnyhöz a többi egyesülettel szemben.

Az RFEF elnökségének szerdai döntése az élvonal utolsó két fordulójával együtt 600 ezer játékost és 30 ezer mérkőzést érinthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.