A svájci ügyészség kihallgatná Blattert

Egy svájci ügyészcsoport titokban már két hónapja büntetőjogi eljárást indított a FIFA-korrupció ügyében.

2015. 05. 31. 13:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap – amely éppen egy éve hosszú feltáró riportsorozatot közölt a 2022-es világbajnokság győztes katari pályázatát övező korrupciógyanús ügyekről – most azt írta, hogy Blatter az egyike annak a tíz, jelenleg is hivatalban lévő FIFA-tisztviselőnek, akiket a svájci hatóságok ki akarnak hallgatni.

A brit lap forrásai szerint egy svájci ügyészcsoport titokban már két hónapja büntetőjogi eljárást indított a 2018-as és a 2022-es vb rendezési jogáról 2010 decemberében tartott FIFA-szavazás ügyében, bűncselekménynek minősülő hivatali visszaélés és pénzmosás gyanújával. E bűncselekmények a svájci törvények alapján 7 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. A 2018-as vb rendezési jogát Oroszország nyerte.

A The Sunday Times szerint a svájci vizsgálat eddigi menete során már lefoglaltak dokumentumokat a FIFA székhelyén, és zárolták egyes FIFA-tisztviselők bankszámláit. Blattert és Platinit „információkat szolgáltató személyként” készülnek kihallgatni a svájci hatóságok; a svájci törvények alapján ez a meghatározás a tanú és a gyanúsított közötti jogi státuszt jelöli – áll a vasárnapi brit lap cikkében. A The Sunday Times forrásai szerint ugyanezen jogi státusz alapján kívánja meghallgatni a svájci ügyészség Vitalij Mutko orosz sportminisztert is.

A lap szerint a svájci vizsgálat az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI által indított eljárástól elkülönülve folyik. Greg Dyke, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elnöke a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Blatterre „szinte lehetetlen” nyomást gyakorolni, mert egyszerűen nem vesz tudomást a személyét közvetlenül érintő nyomásgyakorlási kísérletekről. Az elmúlt másfél évtizedben „botrány botrányt követett” a FIFA-ban, de Blatter „mindegyiket megúszta” – fogalmazott az FA vezetője.

Hozzátette ugyanakkor: mindezek ellenére sem hiszi, hogy Blatter kitölti újabb elnöki megbízásának négy évét, mert a mostani botrány minden eddiginél nagyobb. Dyke egyenes utalást tett arra a lehetőségre, hogy a FIFA korrupciógyanúval őrizetbe vett vezető tisztviselői Blatter ellen vallhatnak. Az FA elnöke kijelentette: nem tartaná meglepőnek, ha e vezetők közül néhányan vádalkut kötnek a nyomozást folytató amerikai igazságügyi hatóságokkal. Greg Dyke nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a 2022-es katari világbajnokság „kérdőjelessé válhat”, ha a svájci hatóságok hivatalosan is megállapítják, hogy Katar megvesztegetéssel nyerte el a rendezési jogot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.