Babos párosban a Roland Garros titkos esélyese

Vasárnap kezdődik a 114. francia nemzetközi teniszbajnokság, ahol Babos Tímea képviseli a magyar színeket.

Deák Zsigmond
2015. 05. 23. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Honfitársnőnk pályafutása során egyéniben most indul tizenegyedszer Grand Slam-torna főtábláján, de a korábbi tíz alkalom során összesen csak egyetlen meccset nyert, 2012-ben Wimbledonban.

A Roland Garroson a mostani a második rajtja, s a sorsolás alapján ezúttal sem fogadta kegyeibe Fortuna, hiszen kezdésnek a 11. kiemelt, korábbi két meccsükön őt legyőző Angelique Kerber került elébe. Vagy mégis szerencséje lesz? Az idén két tornán, Charlestonban és Stuttgartban is diadalmaskodó 27 éves német kiválóság ugyanis legutóbbi nürnbergi elődöntőjét hátfájás miatt feladta. Egyelőre kérdéses, hogy Párizsban vállalja-e a játékot.

Ha igen, 21 esztendős honfitársnőnknek nehéz dolga lesz: „Kerber nagyon jó játékos, rengeteg kiváló eredménye van. Idén is több tornát nyert, ráadásul salakon, de senki sem verhetetlen. Igazából úgy vagyok ezzel, hogy játsszak jól, adjam ki a maximumot magamból, és meglátjuk, mi lesz” – fogalmazott hivatalos honlapján Babos. Párosban viszont igen komoly esélyekkel bír, hiszen francia társa, Kristina Mladenovic oldalán idén már három WTA-viadalon lett első, legutóbb Rómában.

(S még vegyes párosban is elindul az osztrák Alexander Peyával.)

Ami a menőket illeti, a férfiaknál az elmúlt tíz évben kilencszer győztes, 67/1-es párizsi mérleggel rendelkező (csak a 2009-es negyeddöntőben kapott ki) Rafael Nadal történelmet írhatna. Ám kedvenc borításán, salakon a szezon során mindössze egy versenyt nyert (Buenos Aires), és a világranglistán tíz év után kicsúszott az első ötből. A világelső Novak Dokovic ellenben begyűjtheti még hiányzó GS-trófeáját öt idei ATP-diadallal, sorozatban 22 győztes meccsel a háta mögött. Andy Murray Münchenben és Madridban salakon aratott, Roger Federer Isztambulban begyűjtötte 85. serlegét, de az ő formájuk ingadozó ezen a talajon.

A nőknél szintén a világelső Serena Williams a legesélyesebb, noha a római nyolcaddöntőtől könyöksérülésre hivatkozva visszalépett. A címvédő Marija Sarapova római diadalával mutatta jó formáját, viszont 2005 óta sorozatban 16-szor kapott ki a fiatalabb Williams lánytól. Persze kiverheti előle más is Serenát, például a világranglista-3. Simona Halep vagy a madridi győztes Petra Kvitova.

Aki pedig messzire jut, sok pénzt kap. Az immár 28 millió eurós (8,4 milliárd forintos) összdíjazásból az első körösök 24 ezer, a második körösök 42 ezer, a 3. fordulósok 72 ezer, a nyolcaddöntősök 125 ezer, a negyeddöntősök 245 ezer, az elődöntősök 450 ezer eurót kapnak. A győztes 1,8 millióval, a finálé vesztese 900 ezer euróval gazdagodik. Megéri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.