Bajnoki döntő: a Szolnoki Olaj kiütötte ellenfelét

A csapat 21 ponttal nyert a Kecskeméttel szemben a férfi kosárlabda NB I. döntőjének első mérkőzésén.

2015. 05. 20. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kupa februári fináléjában az Olaj 67–49-re legyőzte a KTE-t, hatodik MK-serlegét begyűjtve, és a bajnoki középszakasz mindkét egymás elleni meccsén is a Szolnok bizonyult jobbnak. Az elmúlt öt idényben az egymástól mindössze 62 kilométerre található két „szomszédvár” 15 NB I-es és kupatalálkozóján mindössze egyszer nyert a Kecskemét.

A sorozatban ötödik fináléját vívó Tisza-parti együttes – amely még nem kapott ki a rájátszásban – gyenge dobószázalékkal kezdte a döntőt, a két éve még másodosztályú KTE pedig szívósan védekezett. A pontszegény nyitónegyedet követően aztán „beindultak” a csapatok: elsősorban Michael Lee, illetve Marko Derasimovic révén élvezetesebben alakult a folytatás. A nagyszünetben meglepetésre az első fináléjukat vívó vendégek vezettek 25–24-re.

Térfélcsere után a Kecskemét az „öltözőben maradt”, hét perc alatt mindössze két pontot hozott össze, ezalatt viszont 18-at kapott. A szezon végén távozó Stojan Ivkovic tanítványai a harmadik felvonásban összesen öt pontot dobtak és huszadik kísérletük hullott csak a gyűrűbe a triplavonalon túlról. A zárónegyedben a hatodik bajnoki címére hajtó Olaj 54–32-nél már 22 ponttal meglépett, így a hajrára nem maradtak izgalmak.

A finálé második mérkőzése szombaton lesz Kecskeméten.

Dragan Aleksic, a Szolnok vezetőedzője mondta: „Tudtuk, hogy nincsenek könnyű dobások a Kecskemét ellen. A szünet után már jobban sikerült a védekezésből támadásba való átmenet. Érződött, hogy frissebbek vagyunk az ellenfélnél, de a következő meccsen mások lesznek a körülmények.”

Stojan Ivkovic, a Kecskemét szakmai igazgatója: „A második félidőben nem jól dobtunk, gyenge volt a triplaszázalékunk is, így nem lehet nyerni Szolnokon. Ha szombaton nyerünk, hosszú lesz a párharc, ha nem, akkor tulajdonképpen vége van a döntőnek.”

Eredmény, döntő, 1. mérkőzés:
Szolnoki Olaj–KTE-Duna Aszfalt 64–43 (9–10, 15–15, 21–5, 19–13)
legjobb dobók: Vojvoda 11, Wittmann 9, Lee 9, illetve Derasimovic 7, Kinney 7

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.