Balatonfüreden körbefutották az Egyenlítőt

Összesen 40 046 kilométert teljesített Balatonfüreden az EMU hatnapos ultramaratoni 78 résztvevője.

FT
2015. 05. 13. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei viadalon a magyar felmenőkkel rendelkező, de amerikai színben versenyző Joe Fejes (nyitóképünkön) rajt-cél győzelmet aratott, elsőségéhez egy percig nem férhetett kétség. Amint kísérőjétől, Mike Dobiestól megtudtuk, Joe nem igazán kedveli a hőséget, így a hétvégi szikrázó napsütés miatt a tervezettnél több pihenést kellett tartania napközben, és inkább éjjel futott többet. Ezzel a taktikával 976 kilométerig jutott, ami a valaha volt második legjobb eredmény a hatnapos futás „road” kategóriájában. A második helyért egészen a negyedik napig ádáz csata folyt az ír Eoin Keith (816 km) és a francia Didier Sessegolo között, ám az utóbbi térdproblémák miatt az utolsó két napon már nem tudott lépést tartani az írrel, s hetedikként zárt (736 km). A dobogó harmadik fokára az az osztrák Andreas Michalitz (784 km) állhatott fel, aki mindössze három éve futotta első 24 órás versenyét.

A magyarok közül mindenképp említésre méltó az IronTeam színeiben versenyző Lajkó Csaba és a szervező EMU egyesületet erősítő Deák László helytállása. Ők először indultak ilyen távon, és stabil versenyzéssel, 703, illetve 568 kilométert megtéve egészen a 13., illetve 31. helyig jutottak a kivételesen erős, 78 fős mezőnyben. A korábbi országos csúcstartó Pula Tamás (EMU) idén egy szerencsétlen combsérülés után, óriási küzdelem árán a 25. helyen végzett (640 km).

A nők versenyében meglepetésre a német Silke Gielen győzött – a teljes mezőnyben ötödikként zárt 744 km-rel! –, maga mögé utasítva az abszolút esélyesnek tartott, 24 és 48 órás világbajnok, világcsúcstartó japán Szumie Inagakit (12. hely, 707 km). A magyar származású és magyarul kiválóan beszélő kanadai Charlotte Vásárhelyinek idén nem jött ki a lépés (30. hely, 572 km). Nagyné Bakucz Krisztina a tőle megszokott módon minimális alvásra és folyamatos mozgásra törekedett, ám 2013-as korosztályos világcsúcsát nem sikerült megjavítania, 22. lett 654 km-rel.

A nemzetek versenyében az egyes országok legjobb három versenyzőjének eredményei alapján alakul ki a végső rangsor. Idén a franciáké lett az elsőség (2188 km), a második helyen a német (2156 km), míg a harmadikon a japán csapat (2123 km) végzett, nem sokkal leszorítva a dobogóról a legjobb magyar hármast (1994 km).

„A 2015-ös EMU hatnapos világkupa indulói összesen 14 nemzeti és 6 korosztályos világrekordot javítottak meg, ám mi, szervezők mégis talán arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy minden résztvevő komolyabb sérülés nélkül fejezte be a versenyt, amelynek jó hírét reményeink szerint magukkal viszik hazájukba” – összegezte a rendezvényt Sipos István versenyigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.