Egy ezüst a magyar termés a szombati döntőkben

Kenu 500 méteren a Lakatos–Takács duó nagyot repesztett Racicében. A fiatalokból álló magyar egységek szépen teljesítettek.

2015. 05. 02. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Graboplast Győri VSE kettőse Eb- és világbajnoki címvédőként érkezett a viadalra, amelyen ebben a számban csak fináléra került sor, mert mindössze öt hajó nevezett. A magyarok jól kapták el a rajtot, de a fehéroroszok még jobban, és féltávhoz is a rivális érkezett elsőként. A második 250 méteren nem változott a sorrend, a fehéroroszok magabiztosan győztek, Lakatosék pedig a harmadik oroszokat egy hajóhosszal megelőzve értek másodikként a célba.

A viadal honlapja szerint a többi döntőben a jobbára fiatal magyar versenyzők nem tudtak dobogós helyen végezni.

Ötszáz méteren a Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összeállítású kajakos kvartett nyolcadik lett. Ezren a Sarudi Alíz, Medveczky Erika kajakos duó a tavalyi ezüst után ezúttal hatodikként zárt.

A hosszabb távon, ezer méteren a férfiak kenunégyese – Bodonyi András, Viola Viktor, Szabó Kristóf és Korisánszky Dávid – ötödik lett a hat hajót számláló mezőnyben. A Sarudi Pál, Forgó Christopher kenupáros hetedikként ért célba, az ifjúsági olimpiai bajnok Farkasdi Ramóna pedig (K-1) a nyolcadik helyet tudta elcsípni a rendkívül erős mezőnyben.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség döntése értelmében Magyarország jobbára fiatal, U23-as versenyzőkből álló csapattal vesz részt az Eb-n, mert idén a júniusi, bakui Európa Játékokat, valamint az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságot tekinti fő versenynek. Több ország ugyanakkor – így például a németek, a házigazda csehek, a lengyelek, a oroszok vagy a románok – erős gárdával érkezett Racicébe.

Két magyar hajó szerepelhet a vasárnap délben kezdődő 200 méteres döntőkben a csehországi Racicében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A viadal honlapja alapján a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó szombaton délután, az elő- és középfutam teljesítése után került be a fináléba úgy, hogy előbb ötödikként, majd harmadikként ért célba. A délelőtt Takács Kincsővel 500 méteren ezüstérmes Lakatos Zsanettnek ugyanakkor ezúttal sem kellett vízre szállnia az előcsatározások során, mivel számában, C-1-ben heten neveztek, így csak döntőt rendeznek.

A többi 200-as egység közül Hérics Dávid és Lucz Dóra (mindkettő K-1), valamint Fekete Ádám (C-1) a B döntőben szerepelhet a zárónapon, míg Fekete és Viola Viktor duója, illetve a Hagymási Réka, Hagymási Anita kettős (K-2) a középfutam után búcsúzott.

vasárnap:
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9.05
200 m-es döntők 12.05
5000 m-es döntők 14.37

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.