Egy kategóriával lejjebb is tönkrevert mindenkit

A tavaly 80 kilóban világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter visszafogyva egy súllyal lejjebb is nyert Belgrádban.

Deák Zsigmond
2015. 05. 11. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól szerepeltek a magyar kötöttfogású birkózók a hagyományos, immár 29. Ljubomir Ivanovics Gedzsa-emlékversenyen Belgrádban. A világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter aranyérmet szerzett a 75 kilósok között, míg Krasznai Máté (59 kg), Szabó Martin (75), Kun Renátó (80), Szilvássy Erik (85), Török Zsolt (98) és Mertse Ádám (98) harmadik lett a több mint 100 versenyzőt vonzó nemzetközi megméretésen.

Önmagában ez az információ kevésbé szenzációs, sokkal inkább szokványos és örömteli, mutatja a mieink erejét. Ám ami mégis komoly hírértéket kölcsönöz neki, az Bácsi bemutatója. A Ferencváros klasszisa ugyanis hosszú évek elteltével most fogyott le újra régi súlycsoportjára, pontosabban 74 helyett 77 kilóra, mert a kategória határa a változások után egy kilóval 75-re nőtt, amelyhez még két kiló engedmény adódott ezen a viadalon. Harmincegy éves kiválóságunk tavaly 80 kg-ban nyert vb-t és Eb-t egyaránt, ám ez nem olimpiai súlycsoport, így a riói szereplés érdekében be kellett vállalnia az újabb „szikkadást”.

Bácsi érdeklődésünkre így értékelte a szerb fővárosban történteket: „Nem is csak az eredmény, hanem inkább az ad okot az örömre, hogy jól ment a birkózás. Abszolút nem voltam megviselt, s ez az egész hétre, a fogyasztás folyamatára is vonatkozik. Bár az oroszok az első csapatukkal jöttek, inkább közepesnek mondanám a színvonalat, mint erősnek. Kezdtem egy szlovénnal, aki korábban vert már meg jó birkózókat, aztán folytattam egy belorusszal, majd Szabó Martinnal, a döntőben pedig következett a 71 kilós világbajnok Csingiz Labanazov. Ő az idei 75 kilós orosz bajnok, megverte a tavalyi Eb-győztest, szóval kiváló versenyző, de sikerült 2-0-ra felülmúlnom. Összességében nem csináltak rajtam pontot, s csak egyszer intettek, mondhatom, magabiztosan, stabilan birkóztam.”

Ezek után viszonylag nyilvánvaló, hogy felesleges tovább gondolkodni, ki legyen a 75 kilós válogatott a szeptemberi Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs vb-n, egyetért ezzel Struhács György szakágvezető is: „Azt hiszem, nincs szükség válogatóra, Peti bebizonyította, hogy le tud fogyni, nem rogyott meg, nem görcsölt be, ugyanazt a formát mutatta, mint 80 kilóban. S bár a vb-n még két kilót le kell adnia, úgy látom, a dietetikus segítsége mások mellett rá is nagyon jó hatással volt, így kijelenthetem, ő indul 75 kilóban, a tehetséges Szabó Lászlónak pedig találunk más lehetőséget, például a bakui Európai Játékokon.”

Ezen Bácsi elmondása szerint nem indul: „Kicsit sajnálom, de eleve így terveztük, nem fér bele a vb-felkészülésbe. Kiveszek két hét pihenőt, majd elmegyünk a horvátországi Porecsbe edzőtáborozni amolyan utóalapozásra. Júliusban a indulok a varsói Pytlasinski-emlékversenyen, de 80 kilóban, másfél hónappal a világbajnokság előtt nem fogyok le, akármilyen jól is sikerült most, azért komoly megterhelés volt.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.