Ennél nagyobb favorit már nem is lehetne itthon

Hatodszor a favorit Szolnok vagy először a Kecskemét? Ez a férfikosárlabda-NB I idei döntőjének fő kérdése.

Deák Zsigmond
2015. 05. 20. 3:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előjelek a címvédő Tisza-partiak sikerét ígérik szinte minden szempontból. Kezdjük a közös közelmúlttal.

Az Olaj az Adria-ligabeli szereplés miatt csak a tavaszi bajnoki középszakaszba kapcsolódott be, ahol mindkét egymás elleni meccset megnyerte, a március 17-ei kecskemétit 56-55-re, az április 4-ei hazait 84-55-re. Tehát ugyanannyit pontot kapott, viszont másodszorra 28-cal többet dobott. Előtte, februárban a Magyar Kupa fináléjában is összefutottak a felek, s akkor szintén szolnoki diadal született (67-49), no meg a klub hatodik MK-sikere. Ha az elmúlt öt idényt nézzük, akkor még nagyobb a fölénye, az összesen tizenöt közös bajnoki és kupameccsből mindössze egyszer nyert a KTE kosárcsapata.

Amely csapat 1947-os alapítása óta tartó története talán legszebb idényének vége felé közeledik, hiszen eddig a 2006-os Magyar Kupában aratott győzelem számított az egyetlen igazán komoly fegyverténynek, idén viszont mindkét fontos hazai sorozatban sikerült legalább a döntőig eljutni, a bajnokságban először. Ez sok mindenki mellett erősen köszönhető Stojan Ivkovic szakmai igazgatónak, aki hat év alatt – részben saját nevelésű fiatal magyar játékosokra alapozva – hozta fel a gárdát idáig. S tovább már nem is viszi, mert márciusban bejelentette a távozását, de jellemző a habitusára, hogy kiválóan tudta motiválni tanítványait. A zuhanyhíradó szerint a válogatott szövetségi kapitányi tisztjét szintén ellátó horvát szakember a jövőben Szolnokon vállal majd munkát, ebből a szempontból is pikáns lesz látni a mostani párharcot.

A sorozatban ötödik fináléjára készülő Olaj fároszként emelkedik ki a magyar férfikosárlabdából anyagi és szakmai szempontból egyaránt. Még nem kapott ki a rájátszásban, a Szegedet és a Sopront is 3-0-s „söpréssel” búcsúztatta. Mivel a két éve még másodosztályú KTE a Pécs szintén 3-0-s felülmúlása után csak ötmeccses maratoni küzdelemben tudta legyűrni az alapszakaszgyőztes Paksot, a favorit öt nappal többet pihenhetett a kecskemétieknél.

A kiskunságiak mégsem feltartott kézzel mennének a csatába, az irányító Pongó Martin például így fogalmazott a Bb1.hu szakportálon: „A döntőben szeretnénk megszorítani vagy meg is verni a Szolnokot. Úgy érzem, a legutóbbi hazai találkozásunkkor kicsi volt a különbség, otthon ilyen szurkolók előtt akár győzhetünk is.”

A három nyerésig zajló párharc ma kezdődik a Tisza partján (18.00 óra, tévé: Duna World), szombaton Kecskeméten, jövő kedden újra Szolnokon találkoznak a csapatok. S ha még kell, pénteken és vasárnap is összecsapnak, de májusban mindenképp véget érnek a csaták a palánk alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.