Ezen a hazai kosár-Eb-n bármi megtörténhet

Kiegyenlített erőviszonyokra számít a magyar kosárlabda-szövetség elnöke.

2015. 05. 12. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay Ferenc a magyar-román közös rendezésű kontinensviadalon a csoportmeccseknek otthont adó soproni Novomatic Arénában kedden sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a cél az, hogy a válogatott bekerüljön a második körbe, amihez a hazai szurkolók is hozzájárulhatnak. Hozzátette: négyszáz jegy híján a soproni mérkőzésekre az összes belépő elkelt elővételben. Nyolcszáz svéd és négyszáz szlovák szurkolóra számítanak, akiket „helyretenni nagy feladat lesz a magyar szurkolóknak”.

Stefan Svitek szövetségi kapitány emlékeztetett rá, hogy múlt hétfőn Miskolcon kezdték el a felkészülést, melyet most Sopronban folytatnak. Mint mondta, a tizenhét fős keretből már csak Quigley Alexandria hiányzik, ő június elején érkezik majd az Egyesült Államokból. A szakvezető is számít a hazai szurkolók támogatására, mert mint fogalmazott: a spanyolokkal szemben például nemcsak a szerencsére, hanem a szurkolók lelkesedésére, biztatására is szüksége lesz együttesének. Egyelőre azon dolgoznak, hogy a válogatott csapatként jól működjön, a taktikával később foglalkoznak.

Honti Kata és Fegyverneky Zsófia szerint is a spanyolok elleni mérkőzés lesz a legnehezebb. Honti vasárnap este ért haza Olaszországból, és hétfőn edzett először a válogatottal. Elmondta, hogy fáradtan, de izgatottan várja a mérkőzéseket, és bízik abban, hogy jól szerepelnek majd. Nagy boldogság számára, hogy itthon, a családja, a barátai és a szurkolók előtt léphet pályára – tette hozzá. Az eredmények tekintetében úgy fogalmazott, hogy egy Eb lutri, mert mindegyik csapat jó. Ugyanakkor hozzátette: „ha magunkkal foglalkozunk, összeszedetten várjuk az Európa-bajnokságot, és jól játszunk, akkor bármi lehet”.

Fegyverneky Zsófia, aki két hónapja szült, egy év után hétfőn lépett először pályára. Elmondta, hogy egyelőre szokja a légkört, az edzéseket, s úgy fogalmazott, most ott tart, „ahol ilyenkor tartani kell”. Úgy véli, a hátralévő egy hónap elég lehet a felkészülésre, de hozzáfűzte: „majd meglátjuk, mi lesz”.

Török Zoltán, a soproni szervezőbizottság elnöke leszögezte: a rajtra, június 11-ére biztosan befejeződik az aréna felújítása, amely tavaly augusztusban kezdődött. A munkálatok részeként 1800 négyzetméterrel bővül a létesítmény két szinten. A földszinten rehabilitációs központot, közösségi teret alakítanak ki, az emeleten pedig egy nemzetközi minősítéssel rendelkező kosárlabdaterem lesz, amely az Eb idejére a nagy csarnokhoz csatlakozik, így mintegy 2700 néző fér majd el a mérkőzéseken.

A kontinensviadal csoportmérkőzései Sopron mellett Szombathelyen, Nagyváradon és Temesváron zajlanak majd. A középdöntőbe jutáshoz a magyaroknak az ötös csoportból az első háromban kell végezniük. Az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D csoportban. A középdöntős mérkőzéseket Győrben és Debrecenben rendezik, a helyosztóknak a budapesti Syma csarnok ad otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.