Harmadszor is egymásra talált Kovács és Janics

Majd két év után újra egy hajóba ült Kovács Katalin és Janics Natasa. A két versenyzőnek ez már a harmadik újrakezdése. Az idő nem nekik dolgozik, de Csipes Tamara fegyelmi ügye miatt akár meg is nyerhetik a hazai válogatót.

2015. 05. 08. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2006-ban együtt verték végig a világot – kettesben és négyesben hat-hat világbajnoki aranyat lapátoltak össze, ami a mai napig rekord a sportágban –, majd 2007-ben Janics összekülönbözött az akkori edzőjükkel, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal. 2008-ban a fél ország szorított azért, hogy az olimpiai címvédő duó ismét rajthoz állhasson, az első közös edzés Szolnokon a teljes magyar médiát megmozgatta.

A 2011-es idényt Janics Natasa kihagyta, mert akkor született a kislánya, a 2012-es egymásra találás már nem váltott ki akkora visszhangot, mint a négy évvel korábbi. Legutóbb 2013-ban a vb-n eveztek együtt, csütörtökön pedig a nyilvánosság szinte teljes kizárása mellett edzettek ismét közösen. Ami persze érthető azok után, hogy Janics Natasa néhány napja bejelentés nélkül, lényegében inkognitóban tért haza nyolc hónap után Mexikóból  – egyértelmű bizonyítékaként annak, hogy Magyarország csak a vonzó sporttámogatás miatt fontos neki.

A két, egyaránt háromszoros olimpiai bajnok klasszis a tréning után így nyilatkozott a szövetségi honlapjának: „Nem akarok túlzottan áradozni az első edzésről, de megnyugtató, hogy érzésre olyan volt minden, mint régen. Iramokat mentünk, jól éreztük magunkat a hajóban, és bár nyilván van még mit csiszolnunk az egységen a válogatóig, bizakodó vagyok” – mondta Kovács Katalin. „Jó érzés volt majdnem két év után ismét egy hajóba ülni Katival. Ráadásul egy új kajakot is kipróbáltunk, ami mindkettőnknek nagyon tetszett. Én is pozitív érzésekkel vágok neki a közös munkának” – tette hozzá Janics Natasa.

Az első világbajnoki válogatót június első hétvégéjén rendezik Szegeden, a két bajnoknőnek, egyben édesanyának addig kell csúcsformába lendülni. Az idő nyilván nem nekik dolgozik (Kovács 39, Janics 32 éves), de hiba lenne leírni őket. Pláne azután, hogy a világbajnoki címvédők, Szabó Gabriella és Csipes Tamara utóbbi fegyelmi ügye miatt idén lehet, hogy nem versenyezhetnek együtt. A Kárász Anna, Vad Ninetta páros így is komoly ellenfél, s nem kizárt, hogy Szabó Fazekas Krisztinával próbálkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.