Hosszú Katinka két tizedre Egér legendás idejétől

Szédületes idő Nancyban 200 méter háton.

Ch. Gáll András
2015. 05. 23. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Egerszegi Krisztina az athéni Európa-bajnokságon, 1991. augusztus 25-én megúszta a 200 méteres hátúszás legendás világcsúcsát, a 2:06,62-t, azt hittük, soha, senki nem fogja megjavítani ezt a tényleg földöntúli rekordot. Sokáig nem is sikerült: a zimbabwei Kirsty Coventry 2008-ban törölte csak le a lista tetejéről Egér idejét 2:06,39-es teljesítménnyel. Igaz, nem textildresszben, hanem az úgynevezett shiny suitban, vagyis a cápadressznek is nevezett áramvonalas, bordázott, különleges anyagból készült, szinte az egész testet beborító „szkafanderben”.

Napjainkban az amerikai Missy Franklin a csúcstartó 2:04,06-tal, amelyet a londoni olimpia döntőjében úszott, textildresszben.

Nos, Hosszú Katinka pénteken Nancyban, a French Golden Tour újabb állomásán 19 századra megközelítette Egerszegi 24 éve fennálló magyar csúcsát, és 2:06,81-gyel, hatalmas fölénnyel nyerte a viadalt. Ez egyszersmind a világ idei második legjobb eredménye ebben a számban az ausztrál Seebohm 2:06,69-es ideje mögött.

Hosszú mögött a francia Camille Gheorghiu lett a második 2:12,14 perccel, Verrasztó Evelyn pedig a harmadik 2:14,69-cel.

De ez nem minden: 100 méter pillangón Hosszú a francia Marie Wattellel holtversenyben második lett 59,05 másodperces idővel, győzött a német Alexandra Wenk (58,77). 100 méter mellen pedig a francia Charlotte Bonnet (1:09,30) mögött 1:09,58 perccel szerzett ezüstérmet.

Eközben Craig Lord, a földkerekség legnevesebb úszószakírója megtámadja a Swimmingworldmagazine.com honlapon megjelent Casey Barrett-írást, amely alig burkoltan doppingolással vádolja Hosszú Katinkát. A brit Lord, a londoni The Times elismert munkatársa a Swimvortex.comon publikált szerkesztőségi cikkében azt a konklúziót vonja le, hogy Barrett vádjai mögött alighanem az Egyesült Államok szövetsége áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.