Kajakosbotrány: a rendőrség is vizsgálódhat

Komoly következményei lehetnek a drogteszten megbukott ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence kokainos botrányának.

2015. 05. 04. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csipes és Dombvári állítólag nem a dunavarsányi edzőtáborban, hanem a hét végén, bulizás közben juttatta szervezetébe a szert – írja a Blikk. Felvetik azt is, hogy nagy valószínűséggel a két sportolóra rendőrségi vizsgálat is vár még, de ha részt vesznek az elterelésen – a kábítószer-használatot gyógyító kezelő ellátás, egyfajta beszélgetés –, akkor akár ennyivel meg is úszhatják az esetet.

A versenyzőkkel szemben fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból, így aligha szerepelhetnek az év két legfontosabb megméretésén, az Európai Játékokon, illetve az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Sőt, valószínűleg pár hónapra a kedden elnökségi ülést tartó Magyar Olimpiai Bizottság megvonja majd tőlük az állami ösztöndíjat is, ami milliós veszteséget jelenthet nekik. A kajakosok klubja, a Honvéd is vizsgálódik az ügyben, ám a szövetségnek és a Honvédnek sem érdeke, hogy a sikeres sportolókat hosszabb időre eltiltsa a versenyzéstől – írja a lap.

„Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait” – fogalmazott Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. „Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupaversenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát” – tette hozzá.

„Nincs semmilyen fegyelmi ügy a két sportolóval szemben. Csupán egy szabálytalanság történt az edzőtáborban” – fogalmazott korábban az Origónak az ügyben Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke.

A sportvezető azóta már újra megszólalt az ügyben. „Szombat este értesültem arról, hogy kokaint találtak a sportolók szervezetében, ez más megvilágításba helyezi az ügyet, hétfőn tárgyalunk a szövetségben a következményekről” – közölte vasárnap a Blikk-kel az elnök.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője, dr. Tiszeker Ágnes vasárnap azt állította, ők az ügy kirobbanásakor azonnal tájékoztatták a kajakosok vezérkarát a részletekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.