Kammerer keményen odacsapott

A Kammerer Zoltán, Szalai Tamás egység nyerte meg a férfikajakpárosok első válogatóversenyét 1000 méteren.

FT
2015. 05. 17. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy előfutamot kellett rendezni a férfipárosok ezer méteres versenyében, mert rekordlétszámú mezőny vágott neki a válogatónak. Minden versenyzőnek, aki kajak négyesben szeretne indulni, kötelező volt ebben a számban is rajthoz állni. A döntő egyik esélyese az alig két hete együtt evező Kammerer Zoltán, Szalai Tamás duó volt, de a mezőnyben ott lapátolt a tavalyi moszkvai világbajnokságon 1000 méteren hatodik helyet szerző Kökény Roland, Hufnágel Tibor alkotta egység, valamint a Kökényhez hasonlóan - vele párban - olimpiai bajnok Dombi Rudolf is, aki Moszkvában ezüstérmes lett jelenlegi társával, Boros Gergellyel 500 méteren. A válogató színvonalára jellemző, hogy a 2011-ben szintén 500 méteren világbajnoki címet szerző Tóth, Kulifai páros, valamint Paumann Dániel Kucsera Gáborral csak a B döntőbe tudott bekerülni.

Az A döntőben szinte minden egység jól kapta el a rajtot, sokáig együtt volt a mezőny, majd az utolsó 250 méteren Kammererék mellett a Kökény, Hufnágel, valamint a Vass Péter, Noé Zsombor páros ellépett a többiektől. A finisben elől haladt a Kammerer, Szalai kettős, de az utolsó 100 méteren úgy nézett ki, hogy a dunafüredi páros okoz hatalmas meglepetést. Végül három tizeddel nyert a rutinosabb egység.

„Nagyon jöttek a fiatalok a végén, de 30 méterrel a cél előtt megtorpantak és úgy éreztem, hogy akkor újra kezdtünk elhúzni. Edzéseken mindig az utolsó 200 métert hajtottuk meg, most viszont már 750-nél megindultunk, így törvényszerű volt, hogy lesznek gondjaink a cél előtt. Van még mit csiszolnunk, de jó lehetőségek vannak ebben a párosban” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

A meglepetésemberek, Noé Zsombor és Vass Péter arról beszéltek a célban, hogy mekkora élmény volt Kammerer Zoltánék ellen csatázni: „Nagyon örülünk neki, hogy egy valódi példaképpel, a sportág egyik legkiemelkedőbb alakjával versenyezhettünk és partiban tudtunk lenni a sokkal rutinosabb párossal szemben. Álmunk volt, hogy kijussunk Duisburgba, ahol próbáljuk majd a legjobbat kihozni magunkból a jövő héten. Meg kell köszönnünk az edzőinknek, Zsigmond Zsókának és Varga Bélának, hogy ilyen jól sikerült a mai versenyünk” – mondta Noé Zsombor, aki csak júliusban lesz 20 esztendős.

A páros egyik edzője, Varga Béla szerint komoly jövője lehet a fiatal párosnak: „Ötödik éve eveznek együtt, kétszeres világbajnokok ifiben, már két éve is kíváncsiak voltunk arra, hogy mire mennek majd a felnőttek mezőnyében, de sérülések miatt eddig nem tudtak bizonyítani. Nagyon örülök neki, hogy ez most sikerült.”

A Szolnokon első, illetve második helyet szerző férfipárosok második válogatója egy hét múlva lesz a duisburgi világkupán. Storcz Botond felnőtt-vezetőedző ott is kiélezett csatára számít: „Nagyon színvonalas volt a döntő, Duisburgban izgalmas párharc várható a két páros között. A verseny előtt azt gondoltam, hogy akkor lehetünk idén a világbajnokságon eredményesek ebben a számban, ha lesz olyan párosunk, amelyik az itthoni mezőnyből ki tud emelkedni, az időeredmények alapján azonban most azt mondom, hogy mindkét páros, sőt a harmadik helyen befutó Hufnágel, Kökény duó is nagyon jó formában van.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.