Megszűnt Csipes és Dombvári kerettagsága

Fegyelmi eljárást indít a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Azért nem kommunikálták a drogügyet, mert nem kaptak róla írásbeli értesítést.

MNO
2015. 05. 04. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Blikk szombaton írt arról, hogy a két versenyzőtől a közelmúltban, a dunavarsányi edzőtáborban vettek vizeletmintát, és a doppingtesztjük negatív, a drogtesztjük pozitív lett. Az MTI-hez eljuttatott MKKSZ-közlemény szerint a szövetség április 21-én telefonon kapott értesítést a MACS ügyvezető igazgatójától arról, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje pozitív lett. Tiszeker Ágnes tájékoztatta az MKKSZ-t, hogy egy versenyidőszakon kívüli teszt készült, melynek pozitív eredménye a felkészülési időszakban nem minősül doppingolásnak, és hozzátette, hogy erről írásbeli jegyzőkönyvet fog küldeni a szövetségnek.

„A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatottkeret-tagságát megszünteti. A szövetség szabályzata alapján amennyiben egy versenyző nem sportolóhoz méltó magatartást tanúsít, akkor erre a szakmai igazgatónak saját hatáskörben joga van” – írta az MKKSZ, hozzátéve, hogy a válogatott keretből való kizárást a szövetség főtitkára, szakmai igazgatója és vezetőedzője április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület képviselőjével is.

„A két versenyző, Csipes Tamara és Dombvári Bence a döntést tudomásul vette” – áll a közleményben. A szövetség szakmai igazgatója a kerettagsággal együtt járó juttatásokat is megvonta a sportolóktól, valamint nem jelölte őket a júniusi, bakui Európai Játékokra, s erről április 29-én tájékoztatta a szövetség elnökségét is.

Az MKKSZ elnöksége a szakmai igazgató döntését tudomásul vette. „A Magyar Kajak-Kenu Szövetség nyomatékosan kijelenti, hogy az eddig rendelkezésre álló információk alapján jogilag minden lehetséges szankcióval élt a két versenyzővel szemben, valamint hozzáteszi, hogy a történteket mélységesen elítéli, és ezt a sportolói magatartást határozottan elutasítja” – olvasható a Schmidt Gábor főtitkár által szignált közleményben.

Az állásfoglalás azt is említi, hogy a sajtóban megjelent tudósításokra való tekintettel már a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is felvette a kapcsolatot az MKKSZ-szel, amely a megkeresés alapján a MACS-tól kapott jegyzőkönyvet hétfő délután a rendőrség rendelkezésére bocsátotta. Az ötszörös világbajnok, 25 éves Csipes Tamara 2011-ben az év női sportolója volt, a 22 éves Dombvári Bence pedig nyert már ezüst- és bronzérmet is vb-n.

Eleinte furcsának tűnt, hogy Baráth Etele MKKSZ-elnök szombaton az Origónak azt mondta, csak szabálytalanságról tud, vasárnap a Blikknek pedig arról beszélt, hogy előző este értesült a drogügyről. A szövetség viszont közben közölte: már április 21-én kaptak erről szóbeli tájékoztatást az antidoppingcsoporttól.

Tárcsáztuk hát Schmidt Gábor főtitkár számát, aki jelezte, 21-én telefonos értesítést kaptak Tiszekeréktől, de mivel a hivatalos, írásbeli értesítő csak ma érkezett meg postai úton, csupán most adták ki a közleményt az ügyről. Schmidt jelezte, Baráth Etele külföldön tartózkodik egy konferencián, nem tudja, kinek mit nyilatkozott pontosan, ő maga is csak röviden tudott beszélni vele telefonon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.