Sorozatban nyolcadszor bajnok a Veszprém

A döntő második mérkőzésén is legyőzte legnagyobb riválisát, a Szegedet.

2015. 05. 19. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi, 29-31-es végeredménnyel zárult összecsapás sokáig paprikás hangulatú volt, rengeteg kiállítás esett. Az első negyedórát követően a végül 16 gólig jutó Momir Ilic vezérletével fokozatosan elhúztak a vendégek, a félidőben már 17-10-re vezettek.

A Veszprém ezt megelőzően 1985-ben, 1986-ban, 1992-ben, 1993-ban, 1994-ben, 1995-ben, 1997-ben, 1998-ban, 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben nyert bajnoki címet.

Ebben a szezonban eddig ötször találkozott a két csapat, és mindig a Veszprém győzött. A múlt szombati összecsapáson a Tisza-partiak közel 45 percig remekül tartották magukat ellenfelük otthonában, nagy erőbedobásra kényszerítették a május végi Bajnokok Ligája-Final Fourra is készülő Veszprémet, ám kipukkadtak, az utolsó bő negyedórát elveszítették 9-4-re, a meccset pedig 29-23-ra.

A keddi találkozó előtt köszöntötték az utolsó szegedi mérkőzésére készülő Vadkerti Attila csapatkapitányt, akire a következő idényben már nem számít Juan Carlos Pastor vezetőedző. A játékos felnőttként kizárólag a Pick színeiben szerepelt, bajnokságot, kupát, tavaly pedig EHF-kupát nyert, a londoni olimpián negyedik volt a válogatottal. A társak az ő nevével és mezszámával ellátott, „Köszönjük, Körte!” feliratú pólóban álltak fel a kezdéshez, a klub vezetői, majd az ellenfél kapitánya, Nagy László is ajándékot adott át a két kisgyermekével a parkettre kifutó játékosnak.

Eleinte felváltva vezettek a csapatok, majd 5-5-nél Blazevic és Chema ugrott egymásnak, mindkettőjüket kiállították a játékvezetők. Később is nagy volt a feszültség, sorra jöttek a kétperces büntetések. Az egyik létszámfölényes szakaszból a veszprémiek jöttek ki jobban, majd amikor ők kerültek emberhátrányba, Ilyés egész pályás, üres kapus gólt dobott.

Amikor kicsit megnyugodtak a kedélyek, a Veszprém védekezése összeállt, és fokozatosan húzott el, ráadásul Mikler kivédte Parrondo hétméteresét. Nem maradt el az időkérés, ám a 23. percben már 13-8-ra vezettek a vendégek. Különösen Ilic volt elemében, szórta a gólokat. A 17-10-es félidei állásnál már tízszer volt eredményes.

A második játékrészben mindent egy lapra feltéve rohamozott a Szeged, amely többször emberelőnybe is került, és sikerült feljebb kapaszkodnia (42. perc: 18-21). A vendégek azonban a nagyon kritikus szakaszokban megfelelően összpontosítottak, és mindig akadt valaki, aki új lendületet adott a csapatnak.

A 47. percben, 19-24-nél időt kért a Szeged, de nem tudott közelebb férkőzni, mert ekkor Lékai remekelt, sorozatban háromszor talált be. Ezzel el is dőlt a meccs és vele együtt a bajnoki cím sorsa. Az utolsó másodpercekben Vadkerti jött be a pályára, és ő dobhatta a találkozó utolsó gólját.

„Nagyon kemény mérkőzés volt. Azzal nyertünk, hogy előbb kezdtünk el a játékkal foglalkozni, és nagy lett az előnyünk. Tudtuk, hogy jönni fog a Szeged, de szerencsére nem törtünk meg. Egyre nehezebb megnyerni a magyar bajnokságot. Fontos volt, hogy itt is nyerjünk, mert így elegendő időnk lesz felkészülni a BL-Final Fourra” – értékelt a lefújást követően Carlos Ortega, a veszprémiek spanyol trénere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.