Tekvondó – magyar női sportolónak eddig még nem volt ilyen érme

A cseljabinszki tekvondó-világbajnokságon a világelső állította meg.

FT
2015. 05. 18. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2012-es Eb-n ezüstérmes, s a cseljabinszki vb-n négy meccset nyerő Kotsis Edina ellenfele az elődöntőben a világelső spanyol Eva Calvo Gómez volt. Nem indult jól számunkra a találkozó, a hispán hölgy három másodperc elteltével talált testen, de ezt egy perc leforgása alatt sikerült kiegyenlítenie versenyzőnknek. A rövid pihenő után a második két perc elején mindketten közel jártak a fejtalálathoz, de egyikük sem ért célt. Calvo Gómez viszont a hajrában kétszer is hasonlóan talált, mint az első harmadban, és a záró periódus előtt 3-1-re vezetett. Az utolsó százhúsz másodpercre nagy lendülettel érkező újpesti sportoló ellen jól, támadó felfogásban védekezett a világelső, így még intést sem kapott. Amikor pedig végre Kostis Edina talált, és úgy tűnt, testre mért ütésével minimalizálja a hátrányt, egyúttal a spanyol lábbal talált testre, tartva a kétpontos távolságot. A hátralévő időben pedig nem sikerült közelebb férkőznie a magyar lánynak, így a döntőbe Calvo Gómez jutott (2-4), Kotsis Edina pedig vb-bronzot tehet be a vitrinjébe.

S ez történelmi medál, mert a sportágban magyar női versenyző még nem szerzett vb-érmet. Cseljabinszkban korábban Ducz Barbara az 53 kilogrammban a negyeddöntőig menetelt, ötödik, pontszerző helyen fejezve be szereplését. Ezzel a magyar küldöttség egy bronzéremmel és egy ötödik helyezéssel térhet haza Oroszországból. Magyar színekben legutóbb 2007-ben Tóth Balázs állhatott dobogóra, Pekingben ő is bronzérmes lett. Eddig az volt a legjobb szereplése a magyar csapatnak, amelyet most sikerült egy pontszerzéssel is megfejelnie.

A zárónapon egyébként Braun Tímea a 62 kilogrammban az iráni Sokraneh Izadival találkozott a legjobb 64 között, s vb-újoncunknak a tavalyi Ázsia-bajnokság bronzérmese túl nagy falatnak bizonyult. Az iráni versenyző 14-0-ra győzött.

Fontos, hogy a vb-n elért eredmények tizenkettes szorzóval számítanak a világranglistán, amelynek év végi állása alapján 48 tekvondós riói olimpiai indulási jogot szerez. A nemzetközi sportági szövetség (WTF) a decemberben sorra kerülő Grand Prix-döntő után egy héttel adja ki az olimpiai ranglistát, s mindkét nemnél súlycsoportonként az első hat helyezett, így összesen 48 – 24 férfi és 24 női – versenyző szerez kvótát a nemzetének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.