Kékszalag: a hagyomány és a csúcstechnológia versenye

Július 2-án hatszáz hajó rajtol el Európa legnagyobb tókerülő versenyén, a Kékszalagon.

MNO
2015. 06. 10. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy hatszáz amatőr és profi hajó, nagyjából háromezer versenyző vág neki a július 2-án Balatonfüredről rajtoló 47. Kékszalag Árkád Nagydíjnak – tájékoztatták a verseny szervezői a sajtó képviselőit szerdán. A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a „bemelegítő” regattának is tekinthető Fehér Szalag versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére használnak. A Fehér Szalagon külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint százéves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

A Kékszalag rajtja csütörtökön 9 órakor lesz, a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak fel a résztvevők. A 155 kilométeres távot 48 óra alatt kell teljesíteni. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred–Balatonkenese–Keszthely–Balatonfüred távot. Természetesen nemcsak az abszolút versenyben osztanak díjakat, hanem minden hajóosztályban megvívnak a helyezésekért, ezenkívül számos különdíj talál gazdára.

A Kékszalag sajátossága, hogy nemcsak a profi, rendszeresen versenyző csapatok és a külön erre a célra kifejlesztett high-tech hajók állnak rajthoz, hanem olyan versenyzők is, akik számára maga a táv megtétele jelenti a próbatételt. Ebben az értelemben szokták a Kékszalagot a New York Maraton futóversenyhez hasonlítani: profik és amatőrök ugyanazon a pályán, együtt versenyeznek, ám a célba érés mindenki számára győzelmet és rendkívüli sportteljesítményt jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.