„Kiásni magamat a gödörből”

Hét világbajnok, köztük öt olimpiai bajnok női kajakos sorakozik fel pénteken Szegeden a sportág idei első világbajnoki válogatóversenyén.

Lipiczky
2015. 06. 02. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idény egyik legfontosabb versenye, az első világbajnoki válogató következik ezen a hétvégén. Hogyan telnek ilyenkor az utolsó napok?
– Feszültséggel, bizonytalansággal. Most tudjuk meg igazából, hogy mit ér az a munka, amit az elmúlt hónapokban beletettünk a felkészülésünkbe. Ilyenkor már csak az jár a fejemben, hogy álljunk végre oda a rajthoz, és legyünk már túl az egészen – mondja Szabó Gabriella.

– Három olimpiai bajnok, a gerincsérüléséből felépülő Dusev-Janics Natasa, valamint a szülésből visszatérő Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina is ott lesz ismét a mezőnyben. Mennyire nehezíti meg ez a helyzetét?
– Igazából minden év nehéz. Olyan erős a női mezőny, hogy egyáltalán nem számít, korábban mit tettünk le az asztalra. Hiába vagyok olimpiai bajnok, minden egyes szezonban újra megmérettetünk és bizonyítanunk kell. Tavaly ugyan már sikerült egyesben pár helyet előrelépnem, ám az az igazság, hogy az egyes számokban én sosem voltam tényező a hazai mezőnyben. Mindig a páros eredményeim alapján tudtam a válogatottba kerülni. Egyesben még nem találom magam a pályán, olyan, mintha lándzsával küldenének a rajthoz.

– Miért érzi ezt?
– Szerintem ez inkább pszichés, mint fizikai gát bennem. De dolgozom rajta, hogy ne így legyen. Az agyalósabb versenyzők közé tartozom, aki képes addig rágódni a dolgokon, addig hajtani magát, míg végül belekerül egy gödörbe. És ha már ott vagyok abban a gödörben, jó pár hétig képes vagyok ásni benne. Két hete is megéltem ezt. Szerencsére az edzőm, Tóth László már ki tud rángatni ezekből a helyzetekből, már el tudja hitetni velem, hogy ha rosszabb időt eveztem vagy volt egy rosszabb edzésem, az nem jelenti azt, hogy kukába dobhatom a teljes szezonomat.

– Párosban a kokainügybe keveredett Csipes Tamara eltiltása miatt egy régi-új társsal, Fazekas-Zur Krisztinával vág neki az idénynek. Tavaly még Csipessel nyert világbajnokságot, nehéz volt váltani?
– Krisztával 2012-ben mentünk egyetlen pályát, ez mindkettőnk számára olimpiai indulást ért. 2013-ban már sokat edzettünk együtt, de akkor nem olimpiai távra, hanem az ezer méterre készültünk. Az eddigi edzéseink alapján bizakodó vagyok, és nagyon meggyőző volt számomra az is, ahogyan Kriszta a májusi montemor-o-velhói világkupa-versenyen szerepelt egyesben.

– A válogató alakulhat úgy is az ön számára, hogy párosban és négyesben is szóba kerülhet a neve a világbajnokságra utazó csapat kialakításánál. Mivel a milánói világbajnokság olimpiai kvótaszerző verseny lesz, a válogatási elvek szerint nem tud mindkét számban indulni.
– Erre azt tudom felelni: bárcsak döntési pozícióba kerülhetnék! Mert akkor ez azt jelenti, hogy párosban és egyesben is jól teljesítettem a válogatókon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.