Magyar hegymászó csapat támadja a világ egyik legveszélyesebb hegyét

Varga Csaba és Suhajda Szilárd szerdán elindult a K2-re. Ha megmásszák, történelmet írnak.

Gabay Balázs
2015. 06. 17. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kattogó fényképezőgépekkel, kamerákkal és aggódó tekintetekkel övezett kis társaság gyűlt össze a Liszt Ferenc nemzetközi reptér 2A termináljában szerda délelőtt. A figyelem két nyurga fiatalember mozdulataira irányult: Varga Csaba és Suhajda Szilárd Isztambul érintésével indult Iszlámábádba, hogy 12-14 napos útjuk végén felverjék sátrukat a K2 pakisztáni alaptáborában. Expedíciójuk sikere esetén történelmet írnának, magyar hegymászó ugyanis még soha nem jutott fel a 8611 méter magas hegy tetejére.

A „Kegyetlen hegy”, a „Hegyek királya”, a „Magas hegy”: különböző nyelveken így becézik a világ második legmagasabb hegycsúcsával rendelkező K2-t (8611 méter). A K2 név még 1856-ban született. Thomas Montgomerie a Karakorum-hegység felmérése során így jelölte meg a hegyet a sorban.

 

India és Kína határán fekszik, pakisztáni területen. 1954. július 31-én mászta meg először a Lino Lacedelli–Achille Compagnoni páros, azóta mintegy 250 sikeres csúcstámadást regisztráltak. Több magyar expedíció is indult a hegy meghódítására, utoljára a Magyarok a világ nyolcezresein csapata próbálkozott még 2005-ben – sikertelenül. Magyar hegymászó még soha nem járt a K2 csúcsán.

„Nagyon tart a túrától?” – tettük fel az ostobának tűnő kérdést Varga kedvesének, aki bár próbálta titkolni feszültségét – „egy picit igen” –, látszott rajta, hogy barátját nem egy Balaton-kerülésre engedi el. Aztán kezet rázott Suhajda Szilárd párjával, bemutatkoztak egymásnak. A gesztus is jelzi, nem egy több éve összecsiszolódott páros vág neki a K2-nek: Varga és Suhajda a tavalyi Broad Peak-i expedíción találkozott először. Első közös nyolcezresük olyan jól sikerült, hogy elhatározták, a világ második legmagasabb hegyét is együtt fogják megmászni.

„Tavaly elég jó csapatot alkottunk, és bár lélekben kicsit eltérően készülünk a K2-re, mások a motivációink, a célunk viszont egy: megmászni a K2-t és épségben hazaérni” – vázolja a célokat az MNO-nak Varga Csaba. A 32 éves békéscsabai mászó jelzi, nemcsak a világ egyik legszebb, de legveszélyesebb hegye is a K2. Szavait alátámasztja, hogy az elmúlt évtizedekben a próbálkozók közel negyede lelte halálát itt, ezzel a rizikót tekintve az Annapurna mögött a második helyen áll a hegy.

A magyar páros 7-8 dugig megpakolt hátizsákkal indult útnak, oxigénpalack sem itt, sem Pakisztánban nem lesz nálunk. Vagy saját erejükből másznak fel a csúcsra, vagy sehogy.

Az iszlámábádi érkezés után még lesz egy kemény „bemelegítő” túrájuk: nyolc nap alatt mintegy 90 kilométert kell gyalog megtenniük az alaptáborig 4000-5000 méteres magasságban. A sátorállítást, elhelyezkedést követően kezdődnek az akklimatizációs mászások. Az időjárási viszonyok függvényében elképzelhető, hogy a délkeleti gerincen haladva (Abruzzi-út) egészen a négyes táborig felmennek majd, ami 8000 méter környékén található. Ha nem jön közbe semmi, egészségügyi probléma sem hátráltatja őket, akkor a megfelelő időjárási ablakot kivárva a tervek szerint július végén próbálhatják meg a csúcstámadást. Varga Csaba portálunknak megjegyezte, még az augusztus első hete is beleférhet, de a sikeres mászások zöme júliusban volt. A hegyet elsőként meghódító Compagnoni–Lacedelli páros is július 31-én ért fel a csúcsra. Ez persze nem jelent sok mindent, a hegynek még a többi nyolcezreshez képest is olyan mikroklímája van, hogy órák alatt katasztrofális időjárási helyzet adódhat odafent.

Suhajda elmondása alapján a duó egy előretolt alaptáborral és négy magassági táborral számol, vagyis a megszokott mászótervet szeretnék véghezvinni. A helyi teherhordók nem a Nepálból, Kínából ismert serpák, ők a Baltisztáni (Karakorum hegyvidék) balti nyelvet beszélik, de a magyarok nem veszik igénybe a segítségüket, maguk oldják meg a cipekedést.

„Szilárd jobban gitározik és énekel, én talán jobban zongorázom” – veszi humorosra a figurát Varga Csaba, amikor arról kérdezzük, kinek mi az erőssége a csapaton belül. Mint mondja, egészségesen kiegészítik egymást, nincs olyan, hogy főnök. Ami biztos, hogy mivel nagyon kevés jó időjárási ablak lesz, a csúcstámadást sokan fogják egyszerre megkezdeni, így együtt kell majd mászni több más csoporttal is. A fix kötelek kihelyezése sok szakaszon nem jelent majd gondot, mivel megmaradt az előző csapatok útvonala, de vélhetően akad majd olyan út is, ahol nekik kell elvégezniük ezt a feladatot – a többi hegymászóval karöltve.

A Broad Peak alaptábora közel van a K2-éhez, tavaly el is látogattak oda Vargáék, így nem lesz ismeretlen a terep, tudják, mi vár rájuk a gleccserek közé szorított morénahalmok folyamában. Érdeklődésünkre a nagyváradi mászó elárulja, nem volt rá ideje, hogy Erőss Zsolt 2005-ös csapatából beszéljen valakivel a K2-s élményekről, legszívesebben egyébként magával a Hópárduccal ült volna le tapasztalatszerzés céljából, de erre sajnos már nincs mód. Így a tavalyi alaptábori látogatás emlékei és az internet nyújthat fogódzkodót.

Erőssék egyébként tíz éve nagyjából 8300 méterről, az úgynevezett Üvegnyak (egy keskeny kuloár) fölötti részről fordultak vissza, de Varga szerint már a lentebb eső szakaszok is rendkívül kemények lesznek. A Kémény, a Fekete piramis legyűrése hatalmas energiákat fog felemészteni, az Üvegnyak pedig csak utánuk következik.

Varga jelezte: a legutóbbi csapat, amelyik megmászta a hegyet, októberben próbálkozott, szóval nem július vége az egyetlen lehetőség. Ők viszont a tervek szerint már augusztus elején indulnának haza, 3 hónapot semmiképp nem tudnának Pakisztánban tölteni.

A mászókat Kiss János is eljött elbúcsúztatni: ő még 2012-ben járt a K2-nél. Suhajda Szilárddal másztak a Gasherbrum I-en, és több csapattal is találkozott, akik lefelé tartottak a hegyről. Említett olyan csoportot is, akiket egy kisebb lavina sodort lejjebb pár száz méterrel, de hihetetlen szerencsével a hegymászók életben maradtak. Mint mondja, aki túljut a Kéményen vagy a Fekete Piramison, még nincs túl mindenen. A traverz után, 8300 méter fölött kezdődik egy meredek, 100 méteres jégfal, még ezen is keresztül kell vergődni a csúcsig. Nem véletlen, hogy elsősorban nem a 30-as, 40-es korosztály, hanem a komolyabb tapasztaltabb bíró 50-esek közül kerülnek ki a sikeres mászók a K2-n. „Műholdas telefon? Persze, lesz náluk. De jó, hogy említi, szólok is gyorsan Szilárdnak, nehogy elfelejtse magával vinni a csúcstámadáskor” – siet oda barátjához Kiss.

Miközben Vargáék már a becsekkoláshoz állnak sorba, a magyar labdarúgó-válogatott csatára, Németh Krisztián kígyózik át – ezúttal nem a finn védelmen. Bár tízből kilencszer biztosan megállítanák az újságírók, a szerdai nap nem az övé a reptéren, hanem Suhajda Szilárdé és Varga Csabáé.

Szurkoljunk nekik!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.