Sok múlhat Dzsudzsák Balázson

Gruborovics Tamás az őszi magyar–finn Eb-selejtezőn a finneknek drukkolt, mára finomította az álláspontját.

2015. 06. 13. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lerohanták a finn újságírók?
– Nehogy azt higgye! Finnországban soha nem lesz első számú sport a labdarúgás, a fiatalok sokszor húszéves koruk előtt váltanak a jégkorongra.

– De a finn futball így is kinevelt egy Litmanent, egy Hyypiät
– Forsellt és több játékost is az angol Premier League-ig vitt. Fogalmam sincs; egy szerencsés generáció jött össze, vagy más volt a képzés, de talán inkább az előbbi. Ma inkább az apák rátelepednek a gyerekekre, hamar kiviszik őket külföldre, miközben a finn utánpótlásedzők sem képviselnek valami magas színvonalat.

– És a finn válogatott?
– Már nincs vesztenivalója, matematikailag még odaérhet a csoportharmadik helyre, de mindig gyengébben játszik a nagy tétre menő mérkőzéseken.

– Legalább fizikailag erős játékosai vannak.
– Ezt nem mondanám, már nincs egy Hyypiä kaliberű vezéregyéniség a védelemben. Az utódja, Moisander inkább a passzolós, labdatartós stílust képviseli. Elöl nincs, aki kiszolgálja a csatárokat, nincs egy Dzsudzsák, aki pontosan beíveli nekik a labdát. A finnek megpróbálnak szépen játszani, mint a spanyolok vagy a németek, de a játékosállományuk erre nem alkalmas.

– Ezek szerint a magyarok az esélyesek?
– Ha olyan gólerősen és pontosan játszanak, mint Litvánia ellen, és Dzsudzsák jó napot fog ki, akkor feltétlenül.

– Melyik csapatnak szurkol ma este?
– Ismerem a mostani finn válogatott játékosokat, a keret nagy részével együtt futballoztam, jóban vagyok velük. Tudom, milyen jót tenne a finn futball fejlődésének, ha kijutna a válogatott egy nemzetközi tornára. Persze nem felejtem el, hogy honnan jöttem, így félig a magyaroknak, félig a finneknek drukkolok.

– Ha hívnák a finnek, vállalná a válogatottságot?
– Még nem vagyok finn állampolgár. Ha harmincéves korom előtt megszereztem volna, akkor fél év katonai szolgálat várt volna rám. Ezt annyira nem akartam

– És a magyarországi szerződést? Détári Lajos 2012-ben hívta a Ferencvároshoz.
– Az akkor nem jött össze, utólag nem is bánom. A jövőmet egyelőre Finnországban tervezem. A család nagyon fontos nekem. Nem megyek el sehova csak azért, hogy sok pénzt keressek.

– Az édesapja futballozik még?
– Hát persze, ötvennyolc évesen beszállt egy ötödosztályú csapatba. Nem tud elszakadni a futballtól. Ő sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.