A téli olimpia helyszínéről pénteken dönt a NOB

Holnap derül ki, hogy a kazah Almati vagy Peking rendezheti a téli ötkarikás játékokat.

MTI
2015. 07. 30. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több NOB-tag korábbi nyilatkozata és a szervezet szemlebizottságának júniusi értékelése is Peking esélyességét érzékeltette, ám a június 9–10-én Lausanne-ban tartott prezentációk óta szoros eredményre számítanak a nemzetközi szervezet vezetői a pénteken 10.15-kor kezdődő voksoláson.

A kínai főváros mellett szól a rendezési tapasztalat: a 2008-as nyári játékoknak Peking volt a házigazdája. Amennyiben elnyeri a hét év múlva sorra kerülő téli olimpiát, az első város lesz, amely mind nyári, mind téli ötkarikás játékoknak otthont adhat. Peking mellett szól továbbá az a terv is, amely szerint az ország északi régiójában élő több mint 300 millió embert ismertetnének meg a téli sportokkal.

Ezt hangsúlyozta a korábban az Észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szerepelt Jao Ming is, aki a kínai kampány egyik vezető arca lett.

Óriási lehetőségek állnak a téli sportok előtt Kínában. Az igazán fontos az, hogy az emberekben ott van a téli sportok iránti vágy és lelkesedés.

Lehetséges problémaként merült fel ugyanakkor a főváros és a síszámoknak otthont adó hegyi versenyhelyszínek közötti 200 kilométeres távolság, jóllehet az épülő gyorsvasút segítségével 50 perc alatt megtehető lesz az út. Aggályok merültek fel a kínai helyszínek műhótól való függőségével kapcsolatban is, azonban a szervezők állásfoglalása szerint semmiféle gondot nem fog okozni, hogy vízből kell havat előállítaniuk.

A kazah város mellett szól, hogy a helyszínek 30 kilométeres sugarú körön belül találhatók, így rövid távolságokkal és utazási időkkel lehet számolni, valamint az is, hogy a versenyeknek otthont adó létesítmények már elkészültek, illetve épülőfélben vannak. Nagy hangsúlyt kapott továbbá a természetes hó megléte, ezáltal a környezetkárosítás alacsonyabb mértéke is.

„A miénk egy igazi téli város, valódi téli sportkultúrával, igazi hegyekkel és valódi hóval” – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján az Almati szervezőbizottságát vezető korábbi műkorcsolyázó, Andrej Krjukov, s hozzátette, a pályázat nem csupán a sportról szól, hanem az ország hosszú távú terveibe is tökéletesen illeszkedik. Almati esetében kifogás érte a tervezett szálláshelyek mennyiségét, illetve a rutintalanságot, a város ugyanis még nem adott otthont nagy nemzetközi sporteseménynek.

Korábban Oslo, Stockholm, Krakkó és Lviv (Lemberg) is jelentkezett a 2022-es játékokra, utóbb azonban mind a négy visszalépett a kandidálástól, így maradt csupán a kínai és a kazah város versenyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.