Az NDK-sokon még nevettünk ezért

Oxigénhiányos állapothoz néha elég az embernek a fejére húznia valamit. Meg is teszi.

Arday Attila
2015. 07. 03. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsfontosságú világbajnokság vár július második felében a magyar válogatottra Moszkvában, a cél a riói olimpia. A 2007-es csapatvilágbajnok magyar kardcsapat tagja, Decsi Tamás is nagy lépést tehet az olimpiai kvóta felé egyéniben, de egyelőre Tatán lépeget, nehezen. Az edzőtáborban fejvéddel a fején végezte az erőnléti feladatokat is.

„A nyolcvanas években kinevettük az NDK-sokat, amikor fejvédben szaladgáltak, mára mi is eljutottunk idáig – mondta Somlai Béla, férfi kardválogatottunk vezetőedzője. – A páston, vívás közben is kerülhetnek oxigénhiányos állapotba a versenyzők a fejvédben, éppen ezt lehet szimulálni, illetve ehhez lehet megszerezni a speciális állóképességet, ha így végzik a feladataikat a vívók.”

A vezéregyéniség Decsi hozzáállását csak dicsérni tudta a szakvezető, aki csapatban is nagyon számít a rangidős, 32 éves versenyzőre. „Bármikor beteszem a csapatba, hozza, amit tőle kérek” – mondta Somlai Béla.

A tavalyi, kazanyi vb-n a férfi-kardválogatott szerezte a magyar vívás egyetlen érmét, egy bronzot. Az idei Európa-bajnokságon is harmadik lett a kardcsapat, ez volt az egyetlen magyar csapatérem. Jelenlegi legerősebb fegyvernemünkben viszont csak egyéni versenyt tartanak a riói olimpián, a versenyszám 2020-ban Tokióban kerül vissza a játékok műsorára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.