Bubka csúcsa még várhat, most a vb-arany a fontos

A Madárfészekben nem feltétlenül akar szárnyalni a tavalyi év atlétája, Renaud Lavillenie.

Arday Attila
2015. 07. 31. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár másfél éve éppen megdöbbentő világcsúcsának köszönhette Renaud Lavillenie, hogy a világatlétika középpontjába került, és a rekord repítette őt a győztes helyre decemberben az év atlétájának megválasztásán, most éppen a csúcs nem érdekli napjaink egyik legnagyobb versenyzőjét. A Szergej Bubkát részben már túlszárnyaló rúdugró világbajnok akar lenni, mert az még sosem volt.

„Ha csak 580-nal is nyerek, akkor is boldog leszek. Nekem az arany az első és nem a rekord – nyilatkozta a francia sportoló az európai szövetség honlapján. – Ha a világcsúcsmagasságra is ugorhatok majd, az viszont már nagy érzés lesz, mert azt jelenti, hogy én vagyok már a világbajnok.”

Az ukrán Bubka által szabad téren elért 614 centi fölé kerülni ugyanis másnak nincs esélye. A csúcs 1994 óta állja az idők nem túl heves rohamát, Lavillenie feltűnése viszont új színt hozott a sportágban, amely amúgy is szegényé vált a világcsúcsokban, különösen az ugrószámokban.

Lavillenie tavaly februárban Doneckben – éppen Bubka városában – javította 616 centire a fedettpályás és az abszolút rekordot, a szabadban viszont még nem ő a rekorder.

És nem is ő a vb-címvédő, az olimpiai és az Európa-bajnoki arany mellett ez a cím hiányzik neki. Két éve a moszkvai világbajnokságon 589 centivel szorult az ugyanennyit elérő német Raphael Holzdeppe mögé.

Lavillenie a jelenlegi formája alapján ezt magasan túlszárnyalhatja a Madárfészekben, az augusztus 22-én kezdődő pekingi világbajnokságon, egy hete Londonban 603 centit ért el. Tervei szerint a vb-ig már nem versenyez, csak ugrik, sprintel és súlyt emel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.