Budapesti olimpia: egy riválissal kevesebb

Boston mégsem száll versenybe a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért, de a NOB még bízik amerikai kandidálásban.

MTI
2015. 07. 28. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AP amerikai hírügynökség egy döntéshez közeli forrásra hivatkozva azt közölte, hogy az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és a város vezetése között hétfőn lezajlott telekommunikációs konferencián megszakadt a kapcsolat.

Az USOC később közleményben jelentette be, hogy a bostoni pályázatnak vége, de továbbra is érdeklődik a kilenc év múlva sorra kerülő esemény iránt, ezért vizsgálja a lehetőségeket. Konkrét várost nem nevezett meg a szervezet lehetséges helyszínként, ugyanakkor Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere közleményben azt írta, hogy nem áll tárgyalásban az USOC vezetőivel, de örömmel venné a megkeresést.

Az nem derült ki az USOC közleményéből, hogy mi vezetett a kenyértöréshez, de Marty Walsh bostoni polgármester hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, csak abban az esetben írja alá a kandidáláshoz elengedhetetlen „házigazda-nyilatkozatot”, ha garanciákat kap, hogy a rendezéssel járó költségek esetleges túllépése „nem vesz ki egyetlen centet sem a (helyi) adófizetők pénzéből”.

Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) semmilyen esetben nem vonható felelősségre, amennyiben a rendező város túllépi a költségeket. Azaz a többletköltségeket a városnak vagy az érintett országnak kell előteremtenie. Az Egyesült Államok esetében ugyanakkor ez már többször is problémát jelentett, ugyanis az amerikai kormány – más országokkal ellentétben – nem segíti a pályázó, rendező városokat.

A NOB ugyanakkor továbbra is arra számít, hogy lesz pályázó város az Egyesült Államokból a 2024-es olimpia rendezésére.

„Bízunk benne, hogy az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága helyes döntést hoz, és kiállít egy erős jelöltet” – közölte kedden Mark Adams. A NOB szóvivője emlékeztetett rá: a pályázat abban a szakaszában jár, amelyben a nemzeti olimpiai bizottságok és a városok utánajárhatnak, hogy módjukban áll-e jelentkezni.

Boston kiesésével egyelőre öt város jelezte pályázati szándékát: Budapest, Toronto, Róma, Hamburg és Párizs. A jelentkezési határidő szeptember 15. A NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.