Elhunyt Jules Bianchi

A 25 éves francia versenyző szervezete 285 nap után adta fel a harcot.

B. Molnár László
2015. 07. 18. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig mindenki bizakodott, hogy a fiatal, erős szervezete ezt a csatát is megnyeri. Jules Bianchi 285 napja harcolt az életért, ám ma, szombaton hajnalban feladta a küzdelmet. A Marussia egykori pilótája a nizzai kórházban hunyt el, ahol november óta kezelték, és egy pillanatra sem tért magához a kómából.

Születetett: 1989. augusztus 3-án Nizzában.

 

Ötévesen már gokartozott, 18 évesen került be a formaautók világába. Szinte azonnal kitűnt a tehetségével, hiszen azonnal megnyerte a Forma–Renault 2.0-s sorozatot, majd két év múlva, 2009-ben már a Forma–3 bajnoka volt. 2010-ben az F1 előszobájának számító GP2-ben indult, és azonnal elnyerte a legjobb újonc címet, míg egy év múlva az összetett harmadik helyén végzett. Ekkor lett tagja a Ferrari versenyzői akadémiájának, majd miközben a Forma–Renault 3.5-ben versenyzett, már a Force India tesztpilótája volt. 2013-ban valósult meg a nagy álma, a Marussia csapatánál debütálhatott a Forma–1-ben, és 2014-ben meg is szerezte maga és csapata első vb-pontjait Monacóban. 2014 októberében a Japán Nagydíjon súlyos fejsérülést szenvedett.

„A szülők, Philippe és Christine, valamint a fivér, Tom és a nővér, Mélanie mély szomorúsággal tudatják, hogy Jules a múlt éjszaka távozott közülünk a nizzai egyetemi kórházban, ahová a 2014. október 5-i Japán Nagydíjon történt balesetét követően szállították. Jules a legvégsőkig harcolt, ahogy mindig tette, azonban ma a küzdelme véget ért. A fájdalom mérhetetlen. Szeretnénk köszönetet mondani a nizzai orvosi csapatnak, amely szeretettel és odaadással kezelte őt. És köszönetet mondunk a Mie Egyetemi Kórháznak is, akik közvetlenül a balesetet követően látták el, valamint az orvosoknak, akik részt vettek a kezelésében az elmúlt hónapok során. Ezenkívül Jules kollégáinak, barátainak, a rajongóknak és mindenkinek, akik együttérzésüket fejezték ki az elmúlt időszakban – ez óriási erőt adott nekünk és segített a nehéz időszakban. A sok üzenetet olvasva fogjuk csak fel, mennyire megérintette Jules az emberek szívét a világ minden táján. Szeretnénk a magánszféra tiszteletben tartására kérni mindenkit ezekben a nehéz időkben, melyekben próbáljuk feldolgozni Jules elvesztését” – olvasható a család által kiadott közleményben.

Jules Bianchi számára 25 év adatott meg a földi létben. Szomorú tény, hogy egyik példaképe, Ayrton Senna 1994-es imolai halála óta éppen ő az első versenyző, aki a pályán, versenyzés közben szerzett sérülései miatt veszítette életét.

Nyugodj békében, Jules Bianchi!

A szomorú hír pillanatok alatt bejárta a világot, és a sportághoz kötődők valamennyien részvétüket fejezték ki a családnak. Bianchi egykori csapata, a jelenleg Manor-Marussia néven versenyző istálló saját közösségi oldalán búcsúzott el elhunyt pilótájától.

„Feldúltak vagyunk, hogy elveszítettük Jules-t egy ennyire kemény harc után. Kiváltság volt, hogy nálunk versenyzett.”

Szintén saját közösségi oldalán búcsúzott el egykori csapattársa, Max Chilton is – „csak annyit mondhatok, öröm volt számomra, hogy ismertem őt és versenyezhettem vele” –, illetve a Ferrari, ahol Bianchi a versenyzői akadémia tagjaként pallérozódott 2013-as, F1-es bemutatkozásáig, és sokan a jövő nagy bajnokát látták benne az olasz csapat versenyzőjeként.

Sorra jelentek meg a különböző közösségi oldalakon a jelenlegi pilóták Bianchit búcsúztató szavai, hiszen a francia versenyzővel szinte mindenki jóban volt.

Daniel Ricciardo: „Sosem felejtelek el téged és a szép időket, amiket együtt töltöttünk. Nagyon fogsz hiányozni, tesó!”

Valtteri Bottas: „Nagyon szomorú hírekre ébredtem. Nyugodj békében, Jules! Sosem fogunk elfelejteni. Gondolatban a családdal vagyok.”

Jenson Button: „Múlt éjjel egy igazán nagyszerű fickót veszítettünk el, egy igazi harcost. Nyugodj békében, Jules! Őszinte együttérzésem a család és a barátok felé.”

Romain Grosjean: „Tegnap az egyik legnagyszerűbb fickót veszítettük el, akivel valaha is találkoztam. Nagyon fogsz hiányozni, barátom! Nyugodj békében, Jules!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.